Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terepruhás tűzoltók

Szöveg: Snoj Péter |  2014. május 5. 7:19

Május negyedike Szent Flórián napja, aki a magyar tűzoltók védőszentje. Az ünnepnap alkalmából Ócsai Gábor alezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság tűzvédelmi főtisztjének segítségével mutatjuk be a Magyar Honvédség terepruhás tűzoltóit.

Ahogy a polgári, úgy a katonai repülőtereken is kötelező a tűzoltó- és műszaki mentő szolgálatok ellátása. Az MH Pápa Bázisrepülőtéren, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison és a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis területén e feladatokat a katonai tűzoltók végzik. Ám a felsoroltakon túl a honvédség számos helyőrségében és alakulatánál szolgálnak lánglovagok.

Például Veszprémben, azaz az MH 54. Veszprém Radarezrednél, az ugyancsak Veszprémben található MH Légi Vezetési és Irányítási Központ 1. Légi Irányító Központjában, vagyis, ahogy mindenki ismeri, a Sziklában, illetve az MH Anyagellátó Raktárbázis négy helyőrségében: Pusztavacson, Táborfalván, Kálon és Hetényegyházán. Mindezek mellett az MH Bakony Harckiképző Központ táborfalvai és hajmáskéri kiképzőbázisain is állandó készenléti szolgálatot látnak el a honvédségi tűzoltók.

1595971279
A katonai tűzoltók állandó készenlétben vannak

A katasztrófavédelemnél dolgozó bajtársaikhoz képest a katonai tűzoltók feladatrendszere eltérő. Már a kiképzésük is más, hiszen a tűzoltó-szakfelkészítést megelőzi a három hónapos katonai alapkiképzés. Ha az első akadályokat sikeresen veszik, a tűzoltójelöltek megkezdhetik a több hónapos tűzoltószakképzést, majd a feladatrendszernek megfelelő továbbképzést, amit követ még egy, már a beosztásban történő további kiképzés a katona alakulatánál. Így egy katonai tűzoltó teljes kiképzése körülbelül egy évet vesz igénybe, mire jelentkezhet az osztályba soroló vizsgára.

Első alkalommal harmadosztályú tűzoltó képesítést szerezhetnek, majd évente jelentkezhetnek a következő fokozat teljesítésére.

1595971279
Folyamatosan gyakorolnak, hiszen ha katonai tűzoltóra van szükség, rendkívül veszélyes a helyzet

„Reményeink szerint idén már az első osztályú tűzoltó-vizsgáztatáson túl mestertűzoltó képesítésre is jelentkezhetnek majd a Magyar Honvédség állományából" − mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Ócsai alezredes.

Ugyan a katonai tűzoltók ritkábban kapnak riasztást, mint „civil" társaik, nekik mindig a lehető legrosszabb esetre kell felkészülniük. Hiszen rendszerint jóval bonyolultabb körülmények között kell kivonulniuk, mint a katasztrófavédelem tűzoltóinak. „Egy repülőtéren eleve sokkal veszélyesebb helyzet alakulhat ki. Ráadásul a katonai tűzoltók békétől eltérő időszakban is szolgálatban vannak, amikor igencsak megváltoznak a tűzoltás szabályai" – árulta el Ócsai Gábor alezredes.

1595971279
Hazai feladataik mellett számos katonai tűzoltó szolgált misszióban is

Hozzátette: ilyenkor az is előfordulhat, hogy a legalapvetőbb szabályt sem lehet betartani − vagyis, hogy a lehető leghamarabb megkezdjék a tűzoltást −, mert lehet, hogy előtte minimum részleges mentesítést kell végrehajtani a területen. A késlekedés miatt pedig már egy igencsak kifejlődött tűzzel kell szembenézniük.

A helyzetüket az sem könnyíti meg, hogy felfegyverzett vagy harcanyagokkal megrakott gépeket, illetve harcanyagokat kell oltaniuk, esetleg földalatti létesítményből kell kimenteniük a rászorultakat.
Éppen ezért a katonai tűzoltóknál minden megelőző intézkedés és oltóanyag-mennyiség sokkal nagyobb, mint a polgári életben. Csak egy példa: amíg egy polgári repülőtéren 19 ezer liter oltóvíznek kell rendelkezésre állnia, addig a katonai reptereken 29 ezer liter az előírás.

1595971279
A katonai tűzoltóknál minden megelőző intézkedés és oltómennyiség sokkal nagyobb, mint a polgári életben

Hazai feladataik mellett számos katonai tűzoltó szolgált misszióban is − például az MH Tartományi Újjáépítő Csoport váltásaiban. Itt a táborbiztosítás mellett különböző helikopteres műveletek tűzoltó biztosító szolgálatát is ők látták el.

Idén a katonai tűzoltók Szent Flórián napját május 3−8. között ünneplik országszerte. „Az ünnepnapot tűzoltóversenyekkel szoktuk megünnepelni, a különböző alakulatok általában maguk szervezik a programokat, de a helyi tűzoltó- és katasztrófavédelmi szervekkel, egyesületekkel és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal való kölcsönösen jó kapcsolatnak köszönhetően gyakorta együtt ünnepelünk a tűzoltókkal" – mondta el Ócsai alezredes.

1595971279
Május 4-e Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja

Fotó: a szerző felvételei