Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Területet birtokba venni, megtartani és ellenőrizni kizárólag a gyalogság képes

Szöveg: Szűcs László |  2014. június 27. 7:19

„A Magyar Honvédség közösségei és közöttük fegyvernemük katonái az elmúlt időszakban számos nagy jelentőségű feladatban bizonyították szakmai felkészültségüket, elhivatottságukat és áldozatkészségüket. Tudásuk legjavát adva, áldozatos szolgálatot teljesítve nagy értékű munkát végeztek a számunkra meghatározott feladatok terén, a hazai gyakorlótereken és nemzetközi békeműveletekben egyaránt” – fogalmazott a lövészek napjára írt köszöntőlevelében dr. Benkő Tibor vezérezredes.

1595974545

A Honvéd Vezérkar főnök levelét a fegyvernemi nap alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen olvasták fel Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál június 26-án, csütörtökön. „A Magyar Honvédség megtisztelő küldetésének, a magas szintű társadalmi elvárásoknak csak közös munkával, összefogással lehetünk képesek eleget tenni. Ebben a küldetésben továbbra is meghatározó szerepet kell betöltenie a nagy múltú lövész fegyvernem minden katonájának. Hagyományaik szellemiségéhez csak odaadó, kiváló szolgálattal lehetnek méltóak. Korunk kihívásai és napi feladataink egyaránt magas fokú szakmaiságot, szakszerűséget, meg nem alkuvó következetességet követelnek meg" – írta levelében Benkő Tibor vezérezredes.

1595974545

Ünnepi beszédében Horváth Gábor dandártábornok, az alakulat parancsnoka úgy fogalmazott, hogy az elmúlt évtizedben a Magyar Honvédségben végbemenő változások a lövészzászlóaljakat is nagymértékben érintették. A misszió és a gyakorlatok során újra meg újra beigazolódott, hogy a harcot megvívni, a területet birtokba venni, megtartani és ellenőrizni még a légi fölény, a drónok és más korszerű eszközök által nyújtott pontos helyzetkép, a hatékony tűztámogatás, a komplex műszaki biztosítás és páncélelhárítás, valamint a hatékony légvédelem fedezete mellett is csak és kizárólag a gyalogság képes.

1595974545

„Dandárunk lövész- és könnyű vegyes zászlóaljának katonái készen állnak az országvédelmi feladatok végrehajtására, amint ezt eredményesen bizonyították is a „Tavaszi Áttörés 2014" gyakorlat alkalmával. Idén nagy feladatok várnak még rájuk a KFOR-11, majd a KFOR-12 váltásában. Szövetségesi kötelezettségeink teljesítése során is lehetőségük lesz bizonyítani, hogy a magyar katonák felkészültek, fegyelmezett, lelkiismeretes és nemzetközileg elismerésre méltó szolgálatra képesek" – mondta Horváth Gábor dandártábornok.

1595974546

Az ünnepi állománygyűlés elismerések átadásával folytatódott – amelyeket Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke, illetve Horváth Gábor dandártábornok adott át –, majd a dandárzenekar rövid koncertjével, illetve dr. Szabó Péter alezredesnek, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársának az 1945 előtti Szent László-rendezvényekről szóló előadásával ért véget.

1595974546

Fotók: a szerző felvételei