Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Testépítő katonanő

Szöveg: Faragó Fanny |  2017. október 21. 12:17

Buttás Viktória főtörzsőrmester az október 23-a alkalmából tartott ünnepségen – kiváló sporteredményeinek köszönhetően – elismerést vehetett át dr. Simicskó István honvédelmi minisztertől. A HM Védelmi Igazgatási Főosztályon dolgozó altiszttel pályafutásáról beszélgettünk.

1596040274

Buttás Viktória főtörzsőrmester a Szegedi Tudományegyetem, Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Testnevelési és Sporttudományi Intézet testnevelő-edző szakán végzett 2013-ban, majd sportedző (testépítés-fitness) képzettséget szerzett. 2008-ban kezdett el intenzíven foglalkozni a versenysporttal, először az úszás területén. Kisebb házi úszóversenyeken indult szenior kategóriában, majd egyre nagyobb nevű versenyekre nevezett, ahonnan szinte mindig éremmel a nyakában tért haza.

1596040274

„A sport fontos része az életemnek, amelyet – szolgálati feladataim ellátásán túl – mind gyakorlati, mind elméleti síkon igyekszek teljesíteni. Amikor Hódmezővásárhelyen, az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál szolgáltam, minden szabadidőmet az edzőteremben töltöttem. A testem megváltozott, erősödött a fizikumom, az állóképességem és elkezdtem tudatosan étkezni. Az úszás mellett fokozatosan áttértem a súlyzós edzés és a testépítés világába, amelyet a mai napig egyre nagyobb odaadással művelek" – tudtuk meg a főtörzsőrmestertől.

1596040274
A HM Védelmi Igazgatási Főosztály Válságkezelési Osztályának gazdálkodó altisztje hozzátette: „2016-ra úgy ítéltem meg, a felkészültségem lehetővé teszi, hogy elinduljak a World Bodybuilding and Fitness Federation (WBPF) szövetség versenysorozatán. A megmérettetésekre a – helyőrségbeli és határmenti – szolgálati feladataim mellett készültem fel. Amikor csak tudtam kellő odafigyeléssel edzettem, a pihenőidőm maximális kihasználásával."

A kemény munka meghozta gyümölcsét, hiszen Viktória aranyérmet szerzett a Herkules és a Zimmermann Kupán, a dobogó második fokára állhatott fel Romániában, a Florin Teodorescu Classic versenyen, a Szabadság és a Kriko Kupákon pedig harmadik helyezést ért el. Idén, a Mongóliában megrendezett 9. WBPF világbajnokságon, az Athletic physique +165 cm kategóriában, világbajnoki 2. helyezést ért el, alig egy héttel ezelőtt pedig, a Louie Koncz Classic International bajnokságon, aranyéremmel jutalmazták kidolgozott izomzatát.

Felívelő pályafutása itt nem ér véget, hiszen jövőbeli tervei között szerepel a világbajnoki cím megszerzése. „Célom, hogy 2018 decemberében Thaiföldön, a WBPF világbajnokságon elnyerjem a világbajnoki címet. Továbbá szeretném próbára tenni a képességeimet az Arnold sportfesztiválon Amerikában, amelynek előfeltétele az Arnold Classic bajnokság és a profi kártya megszerzése"  – mondta.

1596040274

A főtörzsőrmester érdeklődésünkre a felkészülés borúsabb oldaláról is beszélt. „Ez a sport kitartást, alázatot, türelmet és hitet igényel, főleg a tömegelési időszak során. Mivel ez idő alatt, nem lehet pontosan tudni, hogy az izomzat hogyan reagál az edzésre és a táplálkozásra, a végeredmény csak hónapokkal később, a szálkásítás után látszik, majd a színpadon állva teljesedik ki"  – mesélte.

1596040275

Buttás Viktória köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik nélkül nem büszkélkedhetne ilyen szép eredményekkel: „Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy átvehettem az elismerést. Köszönettel tartozom dr. Simicskó István honvédelmi miniszternek, a Miniszteri Kabinet munkatársainak, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnokának és Bucsák Győző ezredesnek, akik támogattak a felkészülésben. Külön köszönet illeti a személyi edzőmet, Szécsi Dávidot, aki mindvégig mellettem állt az edzések során és Kristó Endre tűzoltót, aki a versenypózokat gyakorolta velem. A párom, a barátaim és a munkatársaim rengeteget segítettek és bátorítottak a nehéz pillanatokban, amiért örökké hálás leszek nekik" – mondta.

1596040275


Fotó: Dévényi Veronika és Buttás Viktória archívuma