Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb várost foglaltak vissza

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. október 21. 14:45

Az iraki kormányerők visszafoglalták az utolsó, kurd fegyveres erők által ellenőrzött várost az olajban gazdag Kirkuk tartományban – jelentette október 20-án, pénteken az al-Arabíja arab hírtelevízió.

A híradás szerint a hadsereg, a rendőrség és a terrorellenes egységek bevonultak a Kirkuk északi részén fekvő, zömében kurdok és türkmének lakta Altun-Köprübe. A kurd média arról adott hírt, hogy a városnál összecsapások voltak a kormányerők és a pesmergák között, de Bagdadban ezt tagadták.

Az olajban gazdag Kirkuk tartomány nem része ugyan az iraki autonóm Kurdisztánnak, de ott is megtartották a szeptember 25-i kurd függetlenségi népszavazást, amelyen a választópolgárok többsége az elszakadásra voksolt. Az iraki kormány válaszul számos gazdasági és jogi intézkedést hozott, hogy elszigetelje a kurd területeket. Az iraki haderő és a vele szövetséges, Irán támogatását élvező síita milíciák Haider al-Abádi miniszterelnök parancsára hétfőn offenzívát indítottak Kirkuk tartományban, hogy visszafoglalják a pesmergák által ellenőrzött területeket. A kormányerők javarészt harcok nélkül, két nap leforgása alatt visszafoglalták a kirkuki települések zömét, illetve olajmezőket és stratégiai fontosságú létesítményeket. A kurd harcosok még a kormány megérkezése előtt visszavonultak, és csak szórványosan érkeztek hírek összetűzésekről.

Az iraki hadsereg szerdán közölte: a kétnapos művelet elérte célját, három tartományban (Dijála, Ninive és Kirkuk) sikerült helyreállítani a biztonságot, és Bagdad fennhatósága alá vonta azokat a területeket, ahonnan az elmúlt három évben a kurd erők kiszorították az Iszlám Állam terrorszervezet fegyvereseit, ellenőrzésük alá vonva a térséget.