Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. május 16. 6:03

A Magyar Honvédség katonái, illetve a Honvédelmi Minisztérium dolgozói is részt vettek május 15-én, pénteken a „TeSzedd 2015” elnevezésű hulladékgyűjtési programban. A „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!” akciót idén ötödik alkalommal rendezik meg május 15-17. között. (Frissítve: május 19. 18:35.)

Szentes

A HM Hatósági Hivatal Szakirányítási Igazgatóságának felhívására a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred is csatlakozott a TeSzedd!- önkéntesen a tisztább Magyarországért  elnevezésű programhoz.
A laktanya előtti parkolóból indulva, a kerékpárúton haladva a tiszai strandig az alakulat 26 katonája és közalkalmazottja gyűjtötte a szemetet. Az önkéntesek több zsák hulladékot gyűjtöttek össze.

1595993756

Szöveg és kép: Csordásné Nehéz Zsuzsanna főhadnagy


* * *



Szolnok

Az MH Béketámogató Kiképző Központ katonái és közalkalmazottai is részt vettek a „TeSzedd! 2015" néven meghirdetett országos hulladékgyűjtési akcióban.
A katonai szervezet közel 20 fővel vett részt Magyarország legnagyobb önkéntes környezetvédelmi mozgalmában. Az önkéntesek Eger és Egerbakta környékén szedték a hulladékot, az Egererdő Zrt. területén, ahol a honvédelem és a környezettudatos szemléletmód találkozott. Ugyanis a két szervezet közti kapcsolat már közel egy évtizedesre nyúlik vissza, a Nemzetközi Katonai Megfigyelői tanfolyamoknak köszönhetően. Az évente két alkalommal megrendezett kiképzés részeként, a tanfolyam nemzetközi résztvevői ezen a területen hajtják végre járőrfeladataikat. Az önkéntesek egy körülbelül 10 kilométer hosszú útvonalon gyűjtötték a hulladékot.

1595993756

Szöveg: Nagy László törzszászlós
Kép: Bába Melinda


* * *



Kecskemét

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis mintegy félszáz önkéntes katonája és civil dolgozója is részt vett a TeSzedd! szemétgyűjtési akcióban, május 15-én, pénteken.

„A délelőtti megmozdulás során a Széchenyi városban, a Milliomodik hektár erdőt tisztították meg a repülőbázis dolgozói" – mondta dr. Jónás János alezredes, az alakulat törzsfőnök-helyettese, hangsúlyozva: több szempontból is fontos a honvédség részvétele az akcióban. „Elsősorban nagyban segít a környezettudatos szemlélet erősítésében, valamint a csapatépítést is szolgálja. A honvédségnél fontos szerepe van a tisztaságnak és a rendnek, így a közvetlen környezet ápolása kiemelt szerepet kap" – tette hozzá a törzsfőnök-helyettes.

A „tavaszi nagytakarítás" célja, hogy megtisztítsák az emberek környezetüket, továbbá, a szemétszedés mellett, minél többen ráérezzenek az önkéntesség ízére.

1595993756


Szöveg és kép: Szausev Xénia


* * *



Budapest

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár katonái a Népszigetet varázsolták tisztává május 15-én, pénteken délelőtt. Az alakulat idén csatlakozott először a „TeSzedd! 2015" hulladékgyűjtési programhoz, a HM Hatósági Hivatal kezdeményezésére. A dandár környezetvédelmi szakállományának felhívására 38 katona és közalkalmazott gyűlt össze a szigeten, akiket az olykor eleredő eső sem riasztott vissza attól, hogy több kilométernyi partszakaszt megtisztítsanak a turisták, táborozók által eldobált hulladéktól.

Győri Hajnalka főhadnagy, az alakulat Biztonságtechnikai Alosztályának környezetvédelmi tisztje elmondta: a honvédségnél, így természetesen az alakulatnál is, nagy hangsúlyt kap a környezettudatos szemléletmód, emellett – mivel a katonák és közalkalmazottak családtagjaikkal együtt vehettek részt a programon – a közösségépítést is szolgálja. Hozzátette: a katonák számára fontos az önkéntesség, a környezetükért, a közösségért való munkálkodás. A csapat lelkesedését pedig jól tükrözi, hogy a Népszigeten töltött két óra alatt 21 zsáknyi hulladéktól tisztították meg a partszakaszt.

1595993756

Kép és szöveg: Singer Éva hadnagy


* * *



Budapest

Az MH Logisztikai Központ is részt vett a TeSzedd! önkéntes szemétgyűjtési akcióban. Az alakulat első alkalommal csatlakozott a programhoz. A szemétszedés színhelye a Ráckevei (Soroksári)- Duna partjának egyik szakasza volt. A választás azért esett erre a területre, mivel a laktanyából a katonák szívesen járnak ide futni.

A lelkes kis csapat az MH Logisztikai Központ 15, illetve az MH Katonai Közlekedési Központ néhány munkatársából állt. A két katonai szervezet önkéntesei együtt vonultak ki az akció helyszínéül kijelölt terepre. A Duna-parton a központilag biztosított kesztyűk és zsákok mellé jól jött a laktanyából hozott gereblye is, mivel a vízből is sok szemét került a partra.

A munkát siker koronázta: az önkéntesek 50 zsákot töltöttek meg szeméttel, melyek elszállításáról a mozgalom szervezői központilag gondoskodnak.

1595993757

Kép és szöveg Szigetvári Diána


* * *



Győr

Az MH 2. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred is csatlakozott a TeSzedd elnevezésű nevű országos szemétgyűjtő akcióhoz. A győri katonák a likócsi laktanya környékét igyekeztek megtisztítani az illegálisan lerakott hulladékoktól.

Mivel a győri alakulat – kisalföldi meszes homokpusztán elhelyezkedő – gyakorlótere Natura 2000-es tájvédelmi besorolású, így a természeti értékek megóvásában egész évben komoly felelősség hárul az ezredre. A katonák természetesen minden egyes kiképzési eseménynél, kitelepülésnél, lövészetnél nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelmi szabályok betartására, ugyanakkor a szomorú tapasztalat azt mutatja, hogy a szakmai feladataikat ellátó honvédek gyakran botlanak bele illegálisan lerakott szemétkupacokba.

Pénteken közel félszáz győri katona szedte a szemetet – Török Adrienn főhadnagy, környezetvédelmi tiszt vezetésével – a likócsi bázis szomszédságában lévő erdős részeken. Az önkéntes tevékenység pedig rendkívül eredményesnek bizonyult, hiszen a katonák több ezer liternyi illegálisan elszórt szemetétől tisztították meg a természetet.

1595993757

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester
Fotó: Török Adrienn főhadnagy


* * *



Veszprém

Az MH 54. Veszprém Radarezred katonái és közalkalmazottai is részt vettek a TeSzedd szemétszedési akcióban. Az alakulat önkéntesei a 82-es számú főút Veszprém és Kádárta közötti szakaszának két oldalát tisztították meg a szeméttől. Több tucatnyi szemeteszsákot töltött meg hulladékkal ezen a péntek délelőttön.

1595993757

Kép és szöveg: Péter Gergely hadnagy


* * *



Székesfehérvár

Az idei szemétgyűjtési akció keretében a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, illetve az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj alakulatainak részvételével mintegy 35 hektáros területet kellett megtisztítani.
Az összesen 16 főből álló önkéntes sereg reggel 8 órától üzent hadat a szemétnek. A székesfehérvári Bregyó közi Sportcentrum és a Kereszttöltés utca közötti erdős területet jelölték ki az akció irányítói a szemetet gyűjtők számára.

A délig tartó akcióban 20-25 zsák lett tele hulladékkal.

1595993757


Kép és szöveg: Kocsis Balázs százados