Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Mit tettél testvéreddel?”

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2015. május 16. 6:57

Május 15-én tartották a délnyugat-franciaországi Lourdes-ban az 57. Nemzetközi Katonai Zarándoklat megnyitóünnepségét. Az egyik legismertebb katolikus zarándokhelyen idén is katonák ezrei tették tiszteletüket a világ minden tájáról, és természetesen a Magyar Honvédség is képviselteti magát a jeles eseményen.

Május 13-tól 19-ig tart az 57. Nemzetközi Katonai Zarándoklat, amelynek nemzetközi megnyitóünnepségét pénteken este tartották Lourdes-ban, a X. Szent Piusz Földalatti Bazilikában, a Svájci Tábori Lelkészi Szolgálat szervezésében. A rendezvényen az összes résztvevő ország delegációja megjelent, és számos nemzet – köztük Magyarország – katonazenekarral is képviseltette magát. A megnyitón felolvasták Ferenc pápa üzenetét, majd Luc Ravel francia tábori püspök bejelentette az idei zarándoklat megnyitását, és a pápa által küldött lámpásról meggyújtotta a húsvéti gyertyát.

1595993758

A Magyar Honvédség részéről 2015-ben mintegy száz katona vesz részt a zarándoklaton. A magyar delegációban jelen van az eseményen dr. Dankó István, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnö-helyettes, Kun Szabó István vezérőrnagy, a tárca társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Bozó Tibor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka, illetve Bíró László katolikus tábori püspök, katonai ordinárius.

A Pireneusok között, a francia-spanyol határ közelében fekvő Lourdes a katolikus hívők egyik legismertebb tradicionális kegyhelye. Ennek eredete, hogy 1858-ban, a település melletti Massabielle-sziklafal barlangmélyedésében a 14 éves Bernadette Soubirous-nak tizennyolc alkalommal jelent meg Szűz Mária. A barlangban található forrásnak csodatévő erőt tulajdonítanak, és már a 19. században is tízezrek látogatták évente. A katonai zarándoklatok 1958-ban kezdődtek meg: magyar katonák először 1991-ben vettek részt a jeles eseményen, hivatalosan pedig 1994 óta képviselteti magát a haderő a májusi programokon. Azóta több mint ezer magyar katona látogatott el a kegyhelyre. Az idei zarándoklat mottója: „Mit tettél testvéreddel?"

1595993758



Fotó: a szerző felvételei