Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ókori romvárost pusztíthat el az Iszlám Állam Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 16. 7:06

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő kelet-szíriai romváros, Palmüra közelében ölik egymást a kormánykatonák és az Iszlám Állam terroristái. Sajtóhírek szerint a szélsőséges iszlamisták egy légitámaszpontot lőnek a manapság Tadmurként is ismert város közelében.

Mamun Abdulkarim, a szíriai kormány illetékes tisztségviselője sürgette a nemzetközi közösséget, hogy segítsen megvédeni az ezeréves romvárost, és figyelmeztetett: ha az Iszlám Államnak sikerül bevenni Palmürát, akkor „mindent el fognak ott pusztítani".

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű ellenzéki szervezet szerint a radikálisok azután fordultak az UNESCO világörökségi listáján szereplő romváros felé, hogy az előző napon elfoglalták az onnan 75 kilométerre lévő al-Szukna települést.

Katonai források szerint al-Szukna közelében még mindig harcok zajlanak, a biztonsági erők tartják az állásaikat. Az összecsapásokban legalább hetven katona és negyven terrorista halt meg.

Közben az ellenzéki jogvédők arról számoltak be, hogy a dzsihadisták huszonhat civilt végeztek ki csütörtökön a Homsz tartománybeli Palmüra mellett. Az áldozatok közül tízet lefejeztek, amiért állítólag együttműködtek a szíriai rezsimmel.

Palmüra az ókori Szíria fontos városa volt egy oázisban, Damaszkusztól 240 kilométerrel északkeletre és az Eufrátesztől 200 kilométerrel nyugatra. A mediterrán térség és az ókori Kelet közötti kereskedelem fontos központjaként szolgált, a karavánok számára hosszú évszázadokon „a sivatag mátkája" volt.

Az Iszlám Állam a közelmúltban több videofelvételt is közzétett az interneten, amelyen harcosai történelmi emlékhelyeket semmisítenek meg. Az iraki Moszul, Nimrúd és Hatra városokban az UNESCO világörökségi listáján is szereplő műemlékeket pusztítottak el, a szintén iraki Horszábád körzetében asszír építészeti maradványokat vertek szét, ami elborzasztotta a világot.