Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Típusismereti vizsga

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2012. szeptember 4. 21:03

Gép- és harcjármű-vezetési gyakorlaton vett részt augusztus végén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 62. lövészzászlóalj bázisán megalakított MH ZHCS (Zászlóalj Harccsoport) kijelölt állománya.

1595940978
A zászlóalj féléves feladattervének megfelelően az osztályba, illetve az előresoroló vizsgák célja, hogy felkészítsék és kiképezzék a katonákat a technikai eszközök hatékony kezelésére. A járművezetőknek ekkor volt lehetőségük – az adott kiképzési időszakban – lejáró fokozatok megvédésére, illetve meghosszabbítására is.

A BTR harcjárművekkel, az Ural és a Rába különböző típusú tehergépjárműveivel, valamint a Mercedes terepjáró személygépkocsival végzett különböző vezetési gyakorlatok során egyre nehezebben teljesíthető feladatok következtek: hídelemre felhajtás, áthaladás szűk átjárón és az emelkedőn elindulás.

Tótok Ádám százados, a gyakorlat vezetője elmondta: „A Magyar Honvédségnél előírás, hogy az adott beosztáshoz rendszeresített eszközhöz egy osztályba soroló vizsgát kell tenni. Persze alapvető feltétel, hogy a vizsgázónak az adott típusnak megfelelő gépjármű-vezetői engedéllyel kell rendelkeznie. Többfajta osztályos fokozat létezik, amelyek között lényeges eltérések vannak: személyt szállítani például csak minimum másodosztállyal lehet."

1595940978