Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tíz nap Vasakarat

Szöveg: honvedelem.hu / bocskaidandar.hu |  2013. április 28. 14:21

Bemutató foglalkozáson demonstrálta tudását a 24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóalj hat katonája, akik a 2013. évi „Vasakarat tábor” embert próbáló kiképzésén vettek részt.

1595953253

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár felderítői – Saxinger Dániel főtörzsőrmester, Varga Károly őrmester, Mándi Balázs, Boda Ferenc, Tóth József és Virág László közkatonák – nem fogják egyhamar elfelejteni azt a tíz napot, amelyet kiképzőikkel töltöttek el a Vay Ádám Kiképzőbázison. Az éjjel-nappali együttlét, a közös fizikai és szellemi megterhelés a szokottnál is jobban összekovácsolta a kiképzendőket. A cél, amelyet a tábor szervezői kitűztek – nevezetesen: a fizikai teherbíró képesség fejlesztése mellett pszichikailag is erősíteni a katonákat – maradéktalanul megvalósult, a hat felderítő példaértékűen bírta a kiképzést, ha bármelyiküknél elő is fordult kisebb megtorpanás a folyamatos terhelés miatt, a többiek azonnal segítettek neki átlendülni a nehézségen.

Az összetartásra egyébként is nagy szükség volt. A 24-esek négy kiképzője – Miklós Bence zászlós, Ortutay Gyula törzsőrmester, Szántó Balázs őrmester és Dóka Szilárd szakaszvezető – a katonai közelharc teljes arzenálját illesztették be a programba. A napi négyszer 2 órás edzésen a teljesítőképesség határáig oktatták és gyakoroltatták az esések, gurulások, ütések, rúgások, kombinációk, önvédelmi technikák fortélyait. A feszített tempó és az extrém fizikai igénybevétel miatt a kiképzők kiemelt fontossággal kezelték a biztonsági előírások maximális betartását.

1595953253

Miklós Bence zászlós, a tábor vezetője elmondta: a legkomolyabb próbatételt a hatodik nap jelentette a katonáknak. Fizikálisan és katonai közelharcban is akkor kapták a legnagyobb, legintenzívebb terhelést, a kiképzők azonban onnantól viszonylagosan csökkentették azt, hogy a zárónap bemutatóján és annak küzdelmein ismét maximális erőkifejtéssel tudjanak teljesíteni. A végső foglakozáson, a fizikális bemutató után, az ütések, rúgások, majd a földharc és az önvédelmi technikák (rúgás, ütés, fojtás, pisztolyos és késes támadás elleni védekezés) vizsgája következett. A bemutatót a leglátványosabb blokk, a küzdelem zárta, amelynek során minden katona háromszor egy perces álló-, föld- és vegyes harcban csapott össze a kiképzőkkel.

A sikeres zárófoglalkozást követően a tábor vezetője gratulált a „Vasakaratot" sikeresen teljesítő kiképzetteknek. Mint mondta, maradéktalanul elégedett a katonák hozzáállásával és teljesítményével, amely méltó a 24-es felderítők szellemiségéhez. Az oklevelek mellé idén egy speciális díj is járt. A tábor első napján ugyanis látogatást tett az edzéseken Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, akinek annyira elnyerte tetszését a „Vasakarat" koncepciója és a látott gyakorlati megvalósítás, hogy felajánlott egy külön elismerést annak a katonának, aki a kiképzők szerint a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtja. A sikeres bemutató után ezt a különdíjat Virág László közkatona kapta.

1595953253

Miklós Bence zárszóként hozzátette: jövőre is megrendezik a tábort, amely különleges helyet foglal el a kiképzésben, hiszen a résztvevők nemcsak az itt elsajátított speciális közelharctechnikákkal gazdagodnak, hanem egy olyan bajtársi, összetartó szellemmel is, amelyből mindig erőt meríthetnek a nehezebb pillanatokban.