Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint jelkép

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. november 21. 6:48

Azok a koronaőrök, akik 1944-ben a Szent Koronát mentették, egyben az országot is mentették – hangsúlyozta dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Szent Korona Emlékjelnél megtartott megemlékezésen Veszprémben, november 20-án.

Az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) Jókai utcai objektumának falán 2010 novemberében felavatott emlékjelnél mondott beszédében Navracsics Tibor leszögezte: minden olyan esemény, ami a Szent Koronával történik és történt, „országos jelentőségű esemény."

1595963184
Navracsics Tibor szerint a koronaőrök mindig is pontosan tudták, mit szimbolizál a Szent Korona

„Minden ország számára vannak olyan szimbolikus értékek, vagy valóságok értéktárgyak, amelyek a nemzeti önazonosság, a nemzeti lét tartóoszlopai. Mi magyarok – és a közép-európai nemzetek is – ezt mondhatják a Szent Koronáról. Ha valaki például mostanában Pozsonyban jár, találkozhat a Szent Koronára utaló jelekkel. A koronához kötődő eszme és gondolatkör ezer éven keresztül volt Közép-Európa békés integrációjának jelképe volt" – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: a Szent Korona „nemzetalkotó tényező volt, ha a nemzet fogalmát nem etnikai értelemben vesszük." Mint kifejtette, ezer évig nem „etnikai kritérium volt az, hogy ki magyar, hanem politikai közösséghez való tartózás kritériuma."

1595963185
Az utódok is tisztelegtek a Pajtás Ernő ezredes vezette koronaőrök emléke előtt

„Több évszázadon keresztül a magyar politikai elit különleges felelőssége volt, hogy úgy valósítsa meg a békés közép-európai integrációt, hogy közben ne sértsen etnikai-nemzetiségi tudatot. Amikor tehát Veszprémben a Szent Korona menedéket keresett, akkor maga a Szent Korona-tan is menedéket keresett" – tette hozzá.

A Szent Korona Emlékjelnél koszorút helyezett el többek között Navracsics Tibor és Kun Szabó István dandártábornok, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka.

A megemlékezésen részt vett Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is, aki november 20-án az MH 54. Veszprém Radarezrednél, illetve az MH LVIK-nél járt csapatlátogatáson.

1595963185
A Szent Koronát és Szent Jobbot 1944. november 6-a és december 6-a között őrizték Veszprémben


A szerző felvételei