Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Török kapcsolat

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. szeptember 2. 12:22

Ünnepélyes megnyitóval kezdődött a „Cooperative Sarex 2014” elnevezésű,  harcászati szintű, terepen végrehajtott, nemzetközi kutató-mentő gyakorlat. Két szlovén megfigyelő mellett Törökország 34 fővel és technikai eszközökkel képviselteti magát a gyakorlaton. Az MH Pápa Bázisrepülőtéren szeptember elsején megtartott megnyitón Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem hadműveleti és kiképzési főnöke, a gyakorlat igazgatója hangsúlyozta: a két hét során mindkét fél nagyon hasznos tapasztalatokkal gazdagodik majd.

1595978114

Mivel az Amerikai Egyesült Államok után a maga több mint egymilliós létszámával a török haderő a legnagyobb a NATO-ban, ráadásul nagyon komoly harci tapasztalatokkal rendelkezik, nyilvánvaló, hogy a gyakorlaton részt vevő hazai alakulatok a (harci) kutatás-mentés területén is sokat tanulhatnak majd a messziről érkezett vendégektől.

Persze – ahogyan Szűcs Pál ezredes megnyitóbeszédében fogalmazott – ez fordítva is igaz.

1595978114

„Ezen a szakterületen a legtöbb szövetséges ország jelenleg egymástól többé-kevésbé eltérő módszerekkel dolgozik. A NATO-n belül nagyon lényeges a különböző eljárások egységesítése" – közölte az igazgató a hangárban felsorakozott állománnyal.

Gangler László ezredes, a gyakorlatot befogadó és logisztikailag támogató MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka kifejtette, hogy „nagy megtiszteltetés vendégül látni egy ilyen nemzetközi gyakorlatot".

1595978114

„Az életmentés nemcsak nagy kihívás, hanem nagy felelősség is" – utalt arra, hogy az eljárások összehangolása azért is fontos, mert éles helyzetben gyakran minden másodperc számíthat. Érdeklődésünkre a parancsnok elmondta: a gyakorlat részére a bázisrepülőtér biztosítja többek között a repülési szolgáltatásokat is.

Honlapunk kérdésére a török katonákat vezető Ayse Baskoca őrnagy asszony és Kenan Comart őrnagy kifejtették: első alkalommal vannak Magyarországon, és nagy reményeket fűznek ehhez a gyakorlathoz.

1595978114

„Azt gondolom, hogy kölcsönösen sokat tanulhatunk majd egymástól. Ezen a gyakorlaton kiderül, mennyire tudjuk összehangolni az eljárásainkat. Ezért vagyunk itt" – fogalmazott Kenan Comart őrnagy.

Szűcs Pál ezredes a honvedelem.hu kérdésére azt nyilatkozta, hogy jó a kapcsolatuk a török légierővel, amely a személyi mentés terén is nagyon komoly, műveleti területeken (is) szerzett tapasztalatokkal rendelkezik. Ezért is hívtuk meg őket – tette hozzá.

„A gyakorlat dinamikus részében a katonák különböző imitált szituációkban bajba jutott civileken és katonákon segítenek majd. A török fél Casa CN−235-ös típusú szállító repülőgéppel, illetve Cougar helikopterrel dolgozik" – tájékoztatott az ezredes.

1595978115

A harci kutatás-mentést, a harci mentést és a kutatás-mentést is magába foglaló gyakorlat első felében elméleti tréningek zajlanak, míg a második héten már a gyakorlati végrehajtásé lesz a főszerep. A Magyar Honvédség részéről a Cooperative Sarex 2014 gyakorlaton elsődlegesen az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis és az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj vesz részt, de a két hét során szerepet kap az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred is. A gyakorlat kiszolgáló-támogató feladatait az MH Pápa Bázisrepülőtéren kívül az MH Bakony Harckiképző Központ és az MH 54. Veszprém Radarezred látja el.

Fotók: a szerző felvételei