Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Történelmi évszakok Afganisztánban

Szöveg: Máténé Aranykovács Andrea |  2012. december 3. 16:01

Dr. Pellek Sándor orvos alezredes, az MH Honvédkórház szív- ér- és mellkassebészeti osztályának mellkassebészeti részlegvezető főorvosa volt a HM Protokoll, Rekreációs és Kulturális Főigazgatóság Honvéd Kulturális Központ novemberi, „Missziós történetek” című sorozatának meghívott vendége.

1595945742

Az előadó az első magyar egészségügyi kontingens tagjaként 2003-ban járt először Afganisztánban, majd azóta több alkalommal is megfordult a közép-ázsiai országban. Mellkassebészként rendhagyó módon politológiai témájú előadás keretében ismertette meg a hallgatóságot az afgán történelemmel, az 1838-ban kezdődő első afgán−angol háborútól napjainkig.

Bemutatta a magyar orvoscsoport szerepét az első afganisztáni demokratikus választás lebonyolításában, áttekintette az elmúlt három évtized megváltozott hadviselési formáinak történelmi okait és az aszimmetrikus hadviselés jellemzőit, továbbá a terrorizmus gyújtópontjaként ismert mudzsahed és tálib mozgalmat, az iszlám fundamentalizmust és az al-Kaida működését.

A „történelmi évszakok" allegóriáját és a történelmi párhuzamokat az előadó a perzsa költészet közel ezeréves remekeinek felolvasásával tette színessé, amelyeknek üzenetei napjainkban is aktuálisak.