Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább folytatódnak a harcok a románokkal

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. szeptember 12. 17:37

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

1596019582

„Német és bolgár csapatok rohammal bevették a Tutrakan-hidfő megerősitett előállásait. Dobrics várost a bolgárok elfoglalták. A bolgár lovasság több helyen szétugrasztott román zászlóaljakat. Német tengeri röpülök bombázták Konstanzát, valamint az orosz könnyü tengeri haderőt. Léghajóink Bukarestre és a ploiestii ásványolajtelepekre jó sikerrel dobtak bombákat" – jelenti a Népszava a német és bolgár csapatok Bukarest felé nyomulásáról.

Továbblapozva a napilapot, olvashatunk a gyarmati háborúkról is: „Smuts tábornok, a Német-Keletafrikában harcoló angol csapatok parancsnoka jelenti, hogy az ellenség az Uluguru hegyvidéken (szerk.: Tanzánia) teljesen visszavonul. Az angolok üldözik a németeket és augusztus végén bevonultak Morogoróba, Német-Keletafrika egyik jelentékeny városába. Későbbi jelentés közli, hogy Dar-es-Salem Német-Keletafrika fővárosa megadta magát."

Höfer altábornagy, a vezérkarfőnök helyettese kétszer jelentett a gyergyói havasok vidékéről harcokat, de nem közölte ezeknek az eredményeit. „Közli most, hogy Maroshéviznél — a határtól 40 kilométerre, Gyergyószentmiklóstól északnyugatra vagy 30 kilométerre — a nyugatra fekvő magaslatokra vették vissza a monarchia csapatait, hogy megelőzzék az átkarolást. A délre és délnyugatra fekvő védelmi vonalaknál megfelelően történt ez a visszavétel: amint Csíkszeredánál a hargittai magasokra, ugy itt a marosmenti magaslatokra" – írja a Népszava.

A Pesti Hírlapban is olvashatunk a romániai harctérről: „A dobrudzsai harctérről azt a hír kaptuk, hogy Dobricsnál az orosz-román csapatok támadása ismét meghiusult. A bolgár-német-török haderő dobrudzsai jobbszárnya ellen tehát tovább folyik az ellenség offenzivája, amely nagyobb erőket igyekszik magára vonni, hogy a Szilisztria elleni támadás tempóját meglassítsa."

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)