Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább szépült a veszprémi Alsóvárosi temető

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. június 16. 9:30

A közelmúltban befejeződött a veszprémi Alsóvárosi temetőben található hősi parcella felújításának egy újabb üteme. A Veszprémi Tiszti Kaszinó Hagyományőrző Egyesület sikeres pályázatának köszönhetően kiépült a parcella környékén a világítórendszer; fákat és növényeket is ültettek.

Mint arról honlapunkon korábban beszámoltunk, a hősi parcella felújítása 2012-ben elkezdődött, de abban évben a munkálatok nem fejeződtek be. A parcella és a hősi emlékmű felújításának folytatásához szükséges anyagi forrás egy részét, kétmillió forintot a Veszprémi Tiszti Kaszinó a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály által kiírt pályázaton keresztül nyerte el.

1595973931
A parcella a második ütem munkálatainak megkezdése előtt…

A sikeres pályázatot követően a kaszinó szerződést kötött a Veszprém Közüzemi Zrt.-vel – kivitelezőként ez a cég végezte el a pályázatban megfogalmazott munkákat.

„Minden tekintetben szigorú feltételei voltak a pályázatnak, de ezeknek mind a kaszinó, mind a zrt. eleget tett. A pályázat műszaki tartalmának pontos meghatározásához a veszprémi önkormányzattól is kaptunk segítséget, így ismét sikeres együttműködés valósult meg. Mostantól még inkább méltó környezetben hajthatunk időről időre fejet azok előtt, akik ott alusszák örök álmukat" – válaszolta kérdésünkre Szücs József ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka, egyben a Tiszti Kaszinó elnöke.

1595973932
… szinte közvetlenül faültetés és füvesítés után…

A temető – benne a hősi parcella − karbantartását a temetőgondnokság végzi, de alkalmakhoz kötődően (például halottak napja) a Veszprémben települt katonai szervezetek tagjai is segítenek abban, hogy a megszépült környezet tartósan olyan is maradjon.

Az Alsóvárosi temető Veszprém legjelentősebb sírkertje. Itt találhatóak az 1848−49-es forradalom és szabadságharc és az I. világháború veszprémi katonáinak sírjai. Az első világégés idején minden frontról hoztak sebesült katonákat a veszprémi hadikórházba. Akiket nem tudtak megmenteni, azokat az alsóvárosi temetőben temették el. A 362 eltemetettből 338 volt magyar, akik a 31. honvéd gyalogezredben és a győri k.u.k. 19. gyalogezredben szolgáltak. Sok osztrák, cseh, horvát, szlovák, erdélyi román katonát, valamint olasz, orosz és szerb hadifoglyot is itt temettek el.

A Veszprémi Tiszti Kaszinó 2012-ben alakult meg, és jelenleg körülbelül ötven tagja van.

1595973932
…és néhány héttel a munkálatok befejezését követően

Fotó: honvedelem.hu és MH LVIK archív