Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tudásközpont és tudásmenedzselés

Szöveg: Szűcs László |  2016. október 3. 7:14

A Magyar Honvédség egészségügyi „fellegvárában”, Budapesten, a Honvédkórház Róbert Károly körúti telephelyén található a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) − angol nevén a NATO Centre of Excellence for Military Medicine (MILMED COE). A fülnek furcsán csengő nevű szervezet igazgatói teendőit július közepén vette át dr. Fazekas László orvos ezredes, akivel a kiválósági központ terveiről beszélgettünk.

Első hallásra különösnek tűnik, de a NATO alárendeltségébe tartozó, nevében az „egészségügyi" kifejezést is viselő intézményben nem gyógyítómunkát végeznek, hanem egyfajta tudományos „tudásközpontként" működik. Legfőbb feladata pedig az, hogy elősegítse a NATO egészségügyi képességeinek fejlődését és növelje az egészségügyi csapatok közötti interoperabilitást.

A központ megalakításában is tevékeny részt vállalt

Dr. Fazekas László orvos ezredes a nyár közepén, egészen pontosan július 14-én vette át a NATO KEKK igazgatói beosztását német kollégájától, dr. Stefan Kowitz dandártábornoktól, de már korábban is a szervezetnél dolgozott; az elmúlt három évben annak igazgatóhelyettese és törzsfőnöke volt. Sőt, már 2008-ban, a központ megalakításában is tevékeny részt vállalt. A megalakulás óta Fazekas ezredes a KEKK harmadik igazgatója (az első Kopcsó István dandártábornok volt), a pozíciót a németek és a magyarok egymást váltva töltik be.

1596020773

„Megmondom őszintén, amikor a központ nevét először hallottam magyar fordításban, nekem is nagyon furcsának hatott. Ha rajtam múlt volna, akkor az angol kifejezést »tudásközpont«-nak magyarítottam volna. A NATO kiválósági központjai ugyanis valójában olyan tudásközpontok, amelyek egy-egy speciális szakterülettel foglalkoznak. Magyarországon ez a szakterület a katona-egészségügy. Rajtunk kívül még 23 kiválósági központ működik a NATO-ban, amelyek megalapítását a szövetség 2002-es prágai csúcstalálkozóján határozták el. Ezután jöttek létre ezek, a hiányképességekkel foglalkozó szervezetek, amelyekkel a szövetség választ tudott adni az akkori kor kihívásaira, kérdéseire" − tudtuk meg dr. Fazekas László ezredestől.

Az igazgató hozzátette: a kiválósági központok − így a KEKK is − a NATO mindennapi missziós és egyéb feladataitól függetlenül végzik munkájukat, elemezve, értékelve, megszűrve, nyilvánosságra hozva a szakterületeikről érkező hatalmas mennyiségű információt. „Ez az úgynevezett tudásmenedzselés. A mai világban ugyanis olyan mennyiségű információ érhető el bárki számára, hogy az már szinte kezelhetetlen és képtelenség feldolgozni. Erre vagyunk mi − illetve a többi kiválósági központ −, hogy megmondjuk: a szakterületen dolgozók számára mi használható fel ebből az információ-cumaniból" − mesélte az ezredes.

1596020774

Ezeket a tapasztalatokat a NATO KEKK weboldalán mindenki számára elérhetővé teszik. Jelenleg több mint hatszáz ilyen feldolgozás tölthető le az internetes felületről, ahol a NATO-ban használt 74 egészségügyi doktrínát is megtalálhatják az érdeklődők.

„Életerős harcosok"

A NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ másik fő tevékenységi köre a képzés és a kiképzés. Ennek legnagyobb eredménye a kétévente megrendezendő Vigorous Warrior elnevezésű gyakorlatsorozat, amelynek fedőnevét magyarra leginkább „életerős harcos"-nak lehetne fordítani. „A kollektív kiképzés legbonyolultabb formája ez a gyakorlat, amelyre 2011-ig nem volt példa a NATO-ban. A KEKK ekkor szervezte meg először a kiképzési rendezvényt Magyarországon" − mondta Fazekas ezredes, hozzátéve: 2013-ban Németország, 2015-ben pedig Csehország adott otthont a gyakorlatnak. Első alkalommal öt nemzet képviselői vettek részt a kiképzésen, 2013-ban már 11 ország katona-egészségügyi szakemberei gyakorlatoztak, tavaly pedig 16 részt vevő nemzetet regisztráltak.

1596020774

„A jövő évi, újra Németországban megrendezendő Vigorous Warrior 2017-re eddig húsz nemzet szakemberei jelezték részvételüket. Érdekesség, hogy nemcsak Európából érkeznek majd résztvevők, hanem például Új-Zélandról is. A Berlin közelében található Lehnin kiképzési bázisra tervezett gyakorlat középpontjában a tavalyi, csehországi kiképzési rendezvény fókuszában szereplő biológiai védelemmel kapcsolatos tevékenységek további gyakoroltatása áll majd. A különbség annyi, hogy a 2015-ös gyakorlat forgatókönyve egy »nem 5-ös cikkely« szerinti, magyarán missziós tevékenységen alapuló feladat volt, jövőre viszont a »kollektív védelemre« épülő szcenárió szerinti gyakorlatot tervezünk, amely során a védelmi harc egészségügyi biztosítását gyakoroljuk" − hangsúlyozta Fazekas László, majd arról beszélt, hogy mivel a NATO 5-ös cikkelye szerinti műveletek nem statikus környezetben valósulnak meg (ellenben a missziós tevékenység egészségügyi biztosításával), a 2017-es gyakorlaton egy tábori kórházzal is manővereket hajtanak majd végre − ahogy az a valóságban is történne. „Azaz, a személyzet letelepíti a kórházat, elérik a készenlétet, imitált sérülteket kapnak, akiket el kell látniuk. Ezt követően érkezik a menetparancs, összepakolnak, áttelepülnek az új helyszínre, és ott kezdődik újra minden elölről"− sorolta az igazgató.

„Mindez hatalmas feladat, ezért is kell gyakorolni. Az utóbbi években nem mozdultunk a letelepített tábori kórházakkal. Ugyanakkor például egy mai, ROLE-II-es, ROLE III-as szintű kórház elképzelhetetlen CT nélkül, márpedig egy ilyen berendezés mozgatásának megvannak az előírt paraméterei − hogy miként kell becsomagolni, szállítani −, így szükséges ennek gyakorlása is" − mondta az ezredes, aki szerint a Vigorous Warrior gyakorlatok azt szolgálják, hogy a különböző NATO-missziókban vagy egyéb más feladatok során az egészségügyi szakemberek zökkenőmentesen tudjanak együtt dolgozni, életeket menteni. „A szövetségen belül alapelv az egészségügyi veszteség minimalizálása, így a mi munkánk során nem megengedhető a hiba, ugyanis az életekbe kerül" − hangsúlyozta Fazekas László.

1596020774

Évente több száz projekt

Természetesen a 2017-es Vigorous Warrior gyakorlat mellett több más feladata is van a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központnak. Az igazgató szerint évente száznál is több projektet hajtanak végre, emellett mindent megtesznek annak érdekében, hogy újabb nemzetek csatlakozzanak a központhoz. Jelenleg két nemzettel folytatnak előrehaladott tárgyalásokat, így várhatóan rövid időn belül az Amerikai Egyesült Államok és Szlovákia is csatlakozik a kilenc jelenlegi tagállamhoz, azaz Belgiumhoz, Csehországhoz, az Egyesült Királysághoz, Franciaországhoz, Hollandiához, Németországhoz, Olaszországhoz, Romániához és Magyarországhoz.

Az ezredes szerint az is természetes, hogy a NATO KEKK munkatársai „nagyon jó viszonyt ápolnak" a Magyar Honvédség egészségügyi szakembereivel. Ehhez az a tény is hozzájárul, hogy a kiválósági központ az MH Egészségügyi Központ Róbert Károly körúti telephelyén található. „Napi szinten tartjuk a kapcsolatot a magyar kollégákkal, akik a központ által szervezett szakmai továbbképzéseken, programokon is részt vesznek" − mondta.

1596020775
* * *

Dr. Fazekas László orvos ezredes 1980−1984 között a nyíregyházi katonai kollégiumba járt, majd innen felvételizett Leningrádba, a Kirov Katonaorvosi Akadémiára. Első tiszti beosztását 1991-ben Nyíregyházán, a Vay Ádám Ellátózászlóaljnál kapta meg. Az alakulat 2001-es felszámolását követően Székesfehérvárra, a Szárazföldi Vezérkar Egészségügyi Főnökséghez került gyógyító főorvosnak, majd Debrecenben az MH 5. Bocskai István Gépesített Lövészdandár Egészségügyi Központjának parancsnoka lett. 2005 és 2008 között Olaszországban, Nápolyban, a NATO Déli Összhaderőnemi Parancsnokság Egészségügyi Főnökségének főnökhelyetteseként szolgált. 2008 szeptemberétől a NATO KEKK kiképzési osztályvezetője; 2013. december 16. és 2016. július 13. között a központ igazgatóhelyettese és törzsfőnöke, 2016. július 14-től a központ igazgatója. Háziorvosi szakvizsgáját 1997-ben szerezte meg a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Orosz és angol nyelvből felsőfokú „C" típusú nyelvvizsgával rendelkezik. Nős, két fiú apja.

Fotó: a szerző felvételei és archív