Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tudományos ülés a Honvéd Testalkati Program jegyében

Szöveg: Dr. Juhász Zsolt alezredes |  2016. május 7. 20:47

Az MH Egészségügyi Központ Egészségfejlesztési Osztálya Az egészség és a testalkat korosztályos sajátosságai, monitorozása és optimalizálási lehetőségei fegyveres testületeknél címmel rendezett tudományos ülést a napokban, Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

A Semmelweis Egyetem által akkreditált tudományos ülést dr. Tamás Róbert orvos ezredes, az MH Egészségügyi Központ (MH EK) Honvédkórház megbízott orvos igazgatója nyitotta meg. Bevezetőjében kiemelte: a nem megfelelő testalkati tényező, a túlsúly nagy szerepet játszik számos betegség kialakulásában, melynek megelőzésére fiatalabb életkorban szükséges felhívni a figyelmet. Az egészségtudatos szemlélet és életmód hozzájárulhat a honvéd életpályamodell „befutásában" is, vagyis a 65 éves nyugdíjkorhatárig tartó szolgálatképesség fenntartásában, és az ez utáni egészségi állapot megőrzésében is szerepe van a Honvéd Testalkati Program elindításának. A szakmai tartalom mellett fontosnak tartotta a tudományos ülésen résztvevő csapat-egészségügyi szakállomány és az MH Egészségügyi Központ szakállománya közötti kapcsolatok erősítését is.

A délelőtti program első előadását dr. Györe István Attila, a Honvéd Testalkati Program (HTP) felelős főorvosa Élettani mutatók és a testösszetétel változása az életkorral címmel tartotta. Előadásában – a 2008-2012 között végzett katonai fizikai alkalmassági vizsgálatok eredményein keresztül – bemutatta, hogy az életkor előrehaladtával a testtömeg és a testzsír százalék milyen ütemben emelkedik és ezzel szignifikánsan az állóképességi teljesítmény milyen mértékben romlik. Emellett szólt a heti rendszerességgel végzett fizikai aktivitás szervezetre gyakorolt pozitív hatásairól is.

1596013211

Prof. dr. Nyakas Csaba, a Magyar Testnevelési Egyetem Sporttudományi Kutatóintézet emeritus professzora A táplálkozás és a testmozgás hatása az öregedő szervezetre című előadásában hangsúlyozta: öregkorban a funkcionális tartalék kapacitás a gyermekkori aktivitás fejlődésétől és eredményességétől függ, amit a felnőtt életkorban is fenn kell tartani, illetve tovább kell fejleszteni. Kiemelte, hogy az erő, az izomzat fejlesztésére, az úgynevezett rezisztencia edzésre idősebb életkorban nagyobb hangsúlyt kell fektetni, melynek vizsgálatában fontos szerepet kap a kéz szorító erejének mérése is – mely eszköz már a Magyar Honvédség szakembereinek is rendelkezésre áll.

Dr. Eleki Zoltán alezredes az MH Kiképzési és Doktrinális Központ Kiképzési Osztály kiemelt főtisztje, a Magyar Honvédség főtestnevelője A Honvéd Testalkati Program bevezetésének nemzetközi háttere című előadásában kitért a fizikai követelmények módosításának okaira és a honvéd testalkati ajánlás bevezetésének előzményeire. Ismertette az amerikai hadsereg Army Body Composition Program (ABCP) rendszerét, melyben a testösszetételének mérése kötelező elem, mivel szoros összefüggést mutat az egyén edzettségi szintjével, állóképességével és általános egészségi állapotával.

Dr. Bagi Éva Eszter neurofiziológus, testsúly kontroll szakértő A korszerű testösszetétel mérési lehetőségei és értékelése címmel az emberi testösszetétel meghatározásának módszereit és az eredmények értékelésének szempontjait mutatta be.

Török Éva, a Semmelweis Egyetem Központi Dietetikai Szolgálat klinikai dietetikusa A testösszetétel vizsgálatok klinikai jelentősége"címmel tartott előadást, melyben összehasonlította a testösszetétel vizsgálatok módszereit és az alkalmazhatóságuk határait.

Délután Molnár Siegfried, a Health Care ügyvezető igazgatója A nem alkoholos zsírmáj egészségügyi következményei és terápiás lehetőségei című előadásának elején ismertette a túlsúly kezelésével kapcsolatos tévhiteket és a nemzetközi eredmények bemutatásával a testsúly csökkentő terápiák nehézségeit.

1596013211

Kenessey Fanni százados „Táplálkozási program az egyéni sajátosságok figyelembevételével" című előadásában összehasonlította a dietetikus és a táplálkozástudományi szakember kompetenciáját, bemutatta az „okos tányér" alapelvét, mint új magyar táplálkozási ajánlást, valamint hangsúlyozta a háromnapos táplálkozási napló szerepét a táplálkozási szokások megváltoztatásában.

Novák Attila százados MH EK EFO humánkineziológusa „Az életkornak megfelelő fizikai állapot fenntartása, javítása a mozgásszervi megbetegedések tükrében" című előadásában ismertette a mozgatórendszer életkori változását és annak nemi különbségeit, illetve, hogy ezek a fiziológiás változások miként változtatják meg a kondicionális és koordinációs képességeket és azok fejleszthetőségét az életkor előrehaladtával.

Hornyák Beatrix százados, az MH EK EFO egészségpszichológusa „Az életmódváltás transzteoretikus modellje és motivációs háttere" című előadásában összegezte az elhízás viselkedésterápiájának legfontosabb elemeit, és kitért a motiváció szerepére, a pszichés támogatás fontosságára, mely nélkül a viselkedés változás hosszú távon nem tartható fenn sikeresen.

Dr. Juhász Zsolt alezredes a HTP szakmai vezetője „A katonák egészség mutatói, különös tekintettel az életkorból adódó változásoknál, a Honvéd Testalkati Program tapasztalatai" című előadásában az állomány körében előforduló krónikus betegségek arányait mutatta be, majd elemezte a HTP-be jelentkezők első három hónapos testsúlycsökkenési eredményeit. Elmondta, a programban résztvevők az elhízásuk okai között elsősorban a fizikai aktivitásuk csökkenését és a munkájuk jellegét jelölték meg, míg a helytelen táplálkozási szokásaikat kevesen tartották fontosnak állapotuk kialakulásában.

A mostanihoz hasonló, HTP-vel kapcsolatos akkreditált képzést legközelebb szeptember 21-én rendeznek.

A Honvéd Testalkati Programról további információ az MH Egészségügyi Központ honlapján található.