Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túrázók találták meg a gránátot

Szöveg: Szűcs László |  2013. szeptember 3. 9:35

A 35. héten, azaz augusztus 26. és szeptember 1. között 49 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 13 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Várkonyi Melinda főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 1725 bejelentést kaptak.

Augusztus 26-án érkezett a bejelentés a tűzszerészekhez, hogy a Buj és Tiszabercel közötti főúton, annak felújítása közben több, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak a munkások. A Zsolnay Gábor százados vezette járőr a helyszínről két darab, 45 milliméteres repeszgránátot, valamint egy 2 centiméteres páncéltörő gránátot szállított el. A robbanótesteket a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási területen semmisítették meg.

Ugyanezen a napon Gyöngyöstalján területén is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a Sasrét kastély erdős részén, földrendezési munkák közben került elő egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát. A robbanószerkezetet ezúttal is a Zsolnay Gábor százados vezette járőr semmisítette meg.

Augusztus 29-én Drávaszabolcsra kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek, mivel a Gordisa felé vezető út közelében egy szovjet gyártmányú, F-1-es típusú kézigránátot találtak. A robbanószerkezetet a Horváth Csaba őrnagy vezette járőr robbantotta fel a közelben kijelölt területen.

Ugyancsak augusztus 29-én Mórra is ki kellett küldeni egy tűzszerészjárőrt, mivel az egyik, csak dűlőúton megközelíthető tanya zárt udvarán, kerti munkálatok közben egy 8,8 centiméteres, német gyártmányú páncéltörő gránátot találtak. A robbanószerkezetet a Gyurits Tibor főtörzsőrmester vezette járőr semmisítette meg a közelben kijelölt robbantási területen.

Augusztus 31-én Egerbaktára vonultak ki a Magyar Honvédség tűzszerészei, mivel a Dobó úton, a templom területén, földmunkák közben nagy mennyiségű gyalogsági lőszert találtak. A rozsdás töltényeket a Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezette járőr szállította el a központi gyűjtőbe.

Szeptember 1-jén Pénzesgyőr és Bakonybél között a túrázók találtak rá egy amerikai páncéltörő gránátra. A robbanószerkezetet a Hadházi Sándor zászlós vezette járőr szállította el a központi gyűjtőbe.

Címkéktűzszerész