Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerész és vegyivédelmi együttműködés

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2019. március 21. 8:03

Sikerrel zárult az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) tűzszerészeinek tartott vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fegyverek hatásait bemutató továbbképzés (CBRN EOD).

1599200357
A CBRN EOD háromhetes tanfolyam záróvizsgáját Szilágyi Zsolt ezredes, az MH 1. HTHE parancsnoka, Csuka József ezredes, az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ (MH GAVIK) parancsnoka, Kovács Balázs alezredes a NATO vyskovi Kémiai, Biológiai, Radiológiai és Nukleáris Védelmi Kiválósági Központ (JCBRND CoE) munkatársa és Kalló Kálmán, a Vegyifegyver Tilalmi Szervezet (OPCW) vegyifegyver szakértője is megtekintette. Utóbbi két szakember oktatóként is közreműködött a tanfolyamon.

1599200357
Mészáros Zalán főhadnagy (MH GAVIK), a képzés vezetője szerint sikerült kidolgozni azt az eljárásrendet, amely a Magyarországon előkerülő, mérgező harcanyaggal töltött lövedékek hatástalanítása szempontjából a legcélravezetőbb, és a nemzetközi jogszabályoknak is megfelel.

A képzés további céljai közt szerepelt, hogy az egymást jól ismerő, gyakorlott tűzszerészek a nehéz, teljesítménycsökkentő hatású védőruhában is gyakorlottan tudjanak kommunikálni, amihez sok közös feladatra, valamint az együttműködés lehető legmagasabb szintjére van szükség.

1599200357
A jövőbeni együttműködést illetően a tanfolyam vezetője elmondta: mindenképpen tovább kell fejleszteni ezeket a speciális eljárásmódokat, a közös képességeket, hiszen a vegyi töltetű robbanótestek elleni védekezés a mai kor egyik legnagyobb kihívása.

1599200358
Fotó: a szerző felvételei