Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűztámogató rendszergyakorlás

Szöveg: Petrovics Renáta |  2014. március 23. 17:02

Nagyszabású tűztámogató rendszergyakorlást tartottak az MH 25. Klapka György Lövészdandár vezetésével. A gyakorláson több, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság alárendeltségébe tartozó alakulat is részt vett.

1595969116

Elméleti oktatás

Az egy hetes kiképzési foglalkozás első napján elméleti oktatáson vettek részt a katonák, majd az ezt követő napon már a Baglyas-2 nevet viselő harcászati és tűzvezetési szimulációs rendszerrel hajtottak végre felderítési és tűzvezetési gyakorlást. A Baglyas-2 szimulációs rendszer nagy előnye, hogy 3D-nézetben, különböző időjárási viszonyok megválasztásával manőverezhetnek és lőhetnek a katonák. A tüzérség szempontjából fontos ballisztikai viszonyok is beállíthatók, amelyeket a program a lövészet folyamán figyelembe vesz: ilyen például a töltethőmérséklet, az összegzett kezdősebesség-eltérés és a lőszerek jellemzői.

A szerdai és a csütörtöki napon a szimulációs gyakorlást már terepfoglalkozással összekötve folytatta a résztvevő állomány. A hangsúlyt a fokozatosságra és az összehangolt közös feladat végrehajtásra helyezték a katonák. Első fázisban a felderítést gyakorolták: előbb álló célokat kellett felderíteni, majd ezek pusztítása után következett a a mozgó célok felderítése, jelentése. A beérkező tűztámogatási információktól függően a magas prioritású célok tüzérségi tűzzel való pusztításával ért véget a feladat.

1595969116

Előbb álló, majd mozgó célokat kellett felderíteni