Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Úgy élt, ahogyan érdemes élni a hazáért

Szöveg: HM Sajtóosztály |  2013. november 12. 10:06

Szalai István vezérőrnagy halálának tizenötödik évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést és koszorúzást a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai épületében november 11-én, hétfőn.

Tiszteletteljes főhajtással és a család iránti együttérzéssel állunk kiváló katonatársunk, Szalai István vezérőrnagy emléktáblájánál- hangsúlyozta dr. Orosz Zoltán altábornagy. A Honvéd Vezérkar főnök-helyettes kiemelte: Szalai István emlékezetünkben úgy marad meg, mint aki úgy élt, ahogyan érdemes élni a hazáért, a hivatásért és a családért.

1595962834
Megemlékezést tartottak Szalai István vezérőrnagy halálának tizenötödik évfordulója alkalmából a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai épületében

A megemlékezésen koszorút helyezett el az emléktáblánál a Honvéd Vezérkar főnök-helyettese, a Magyar Honvédség Vezetési és Doktrinális Központ megbízott parancsnoka, valamint a vezérőrnagy özvegye.

Szalai István vezérőrnagy céltudatosan készült a hivatásos katonai pályára.1973-ban hadnagyi rendfokozattal felderítő századparancsnokként kezdte szolgálatát Zalaegerszegen, a 33. Gépesített Lövészezred állományában. Pályafutása során háromszor léptették elő soron kívül. A Frunze Katonai Akadémia hallgatójaként tanult a korábbi Szovjetunióban, majd megszerzett orosz nyelvtudását tolmács, szakfordító szintre fejlesztette. Autodidakta módon angol és francia nyelvismereteit is magas szintre emelte.1993-ban a Royal College of Security Studies kurzusát végezte el eredményesen.

1994 és 1996 között elsőként képviselte hazánkat Magyarország állandó NATO képviseletén. Ezt követően, a Honvéd Vezérkar hadműveleti főcsoportfőnökeként látta el beosztását. Kezdeményezője, majd aktív résztvevője volt annak a munkának, amelynek eredményeként a honvédség vezetésében elindult a kor követelményeihez illeszkedő szakmai kultúra kialakítása, fejlesztése.

1595962835

Az emléktáblánál dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnök-helyettes helyezett el koszorút

Áldozatvállalását, a hadtudomány érdekében kifejtett tevékenységét elismerve 2007-ben a Pro Militum Artibus poszthumusz kitüntető címet adományozták Szalai István vezérőrnagy részére.


Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária