Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új, angol nyelvű honlapot indított a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Szöveg: Balatoni Kitti |  2020. május 26. 9:19

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum honlapja eddig is változatos tartalmakat kínált különféle korosztályok számára, azonban ezentúl a külföldi érdeklődők is könnyedén tájékozódhatnak az intézmény, azon belül is elsősorban a Hadtörténeti Múzeum legújabb kiállításairól, soron következő eseményeiről.

1596079991

A mai világban kiemelt jelentőséggel bír, hogy a külföldi látogatók könnyen tájékozódhassanak, információkat gyűjthessenek, kutathassanak a múzeumok honlapjain, ezzel képet kapva az aktuális úticél nyújtotta lehetőségekről. „Éppen ezért az angol nyelvű oldal nem teljesen olyan, mint a magyar, máshová kellett helyeznünk a hangsúlyt, egy picit turistaszemmel gondolkodva a weboldal kialakításánál" – mondta el érdeklődésünkre Jakusch Gabriella, a múzeum igazgató-helyettese. „A kiállítási sorunk bemutatása mellett elsősorban a múzeum történetének kiemelkedő mozzanataival, az épület környezetében található látványosságok bemutatásával igyekszünk közelebbi képet adni az elmúlt száz év tevékenységi köréből. A jelenlegi helyzetben sajnos a mindennapi élettel kapcsolatos tartalmakból még nem túl bő a választék, azonban amint ismét megnyithatja kapuit a múzeum, folyamatosan színes hírekkel szeretnénk szolgálni. Az oldalon minden olyan információ megtalálható, amely segíti a múzeumlátogatás megtervezését, elérhető a nyitvatartási idő, jegyárak, a fegyvertár vezetések és az impozáns rendezvényhelyszíneink is. Újdonságként vendégkönyvet is kialakítottunk, hogy a látogatók megoszthassák velünk tapasztalataikat, véleményüket és esetleges javaslataikat, hogy hogyan tudnánk még komfortosabbá, érdekesebbé tenni a múzeum tárlatait, szolgáltatásait. Ezen kívül olvashatunk a Hadtörténeti Múzeum tizenkilenc gyűjteményéről, melyeket képgalériák színesítenek, ezzel is segítve a külföldi kutatók, érdeklődők munkásságát. Elsődleges célunk a turizmus növelése, azt szeretnénk, hogy minél többen találjanak ránk, mielőtt elindulnak Magyarországra és meglátogassanak minket." Az angol nyelvű tartalmakat egyszerűen elérhetjük a http://www.militaria.hu/en linken keresztül.

1596079991

A múzeumi kollégák eddig is angol, német és orosz nyelven tartottak tárlatvezetéseket a külföldi érdeklődők számára. Amint újra megnyitja kapuit az intézmény, ezek a lehetőségek továbbra is elérhetőek lesznek. Természetesen a hazai látogatókat is sok új tartalommal várják majd. „Reméljük, hogy minél hamarabb kinyit a múzeum és végre a nagyközönség számára is látogatható lesz az Ellesett pillanatok – Katonaélet az 1960-as évek felvételein című kiállításunk" – árulta el a múzeumigazgató-helyettes, aki azt is elmondta, mire készülnek a jövőben és milyen egyéb tartalmak találhatók jelenleg az oldalon. „Tervezzük a honlap további fejlesztését is. A magyar nyelvű oldalon elérhető digitális oktatócsomagot mindenképpen szeretnénk teljessé tenni. Ez kifejezetten a magyar oktatási rendszerhez illeszkedik. Az általános és középiskolai tanárok számára tanári segédleteket is kidolgoztunk, így megkönnyítve a pedagógusok munkáját, hiszen így jobban el tudnak igazodni a feltöltött anyagok között. Az eddig elkészült oktatási anyagok mellett elérhetőek olyan animációs oktatófilmjeink is, amelyek például a Pákozdi csata, a Rákóczi szabadságharc vagy a Szent István Csatahajó történetét mutatják be. Ezek igen népszerűek, diákok és tanárok részéről egyaránt érkeznek pozitív visszajelzések. Természetesen a munka során folyamatosan konzultálunk történelem tanárokkal, akik szíven segítenek ötleteikkel és tanácsaikkal a lehető legjobb tartalmi koncepció kialakításában. Előfordult olyan eset is, amikor egy pedagógus kolléga megosztotta velünk, hogy az otthon kidolgozandó feladat során a diákok kiválóan tudták a honlapon lévő információkat hasznosítani."

Az intézmény honlapja a fent említetteken kívül is széles körben kínál tartalmakat. A legfiatalabb korosztály számára színezők és foglalkoztató füzetek is elérhetők, a kutatók és a történelem szerelmesei részére pedig kiadványaik nagy részét letölthetővé tették, valamint közösségi oldalaikon is számos hasznos és folyamatosan bővülő információ várja az érdeklődőket.