Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új feladatok, új kihívások, új lendület

Szöveg: Ifju Tímea főhadnagy |  2016. augusztus 31. 17:41

Az alakulat napja és a személyügyi igazgatás napja alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlést az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) augusztus 30-án, kedden, Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Lehel utcai objektumában.

1596018964

Az MH KIKNYP idén lesz ötéves, ezért Vanyur Tibor ezredes, az alakulat parancsnoka ünnepi beszédében az elmúlt fél évtized fontosabb eseményeiről és feladatairól beszélt. Hangsúlyozta: a 2012-es évet rendkívül fontos esztendőnek tartja, hiszen ekkor kezdték meg az önkéntes műveleti tartalékosok felvételét, s közel kétezer tartalékossal kötöttek szerződést. Ebben az évben már megkezdődtek az önkéntes tartalékos felkészítések is. A 2013-as dunai árvíz alkalmával néhány nap alatt több mint 600 önkéntes műveleti tartalékosnak küldtek behívóparancsot. Új módszereket hoztak létre, melyek segítségével 1400 önkéntes tartalékost tudtak bevonni az árvízi védekezési feladatokba. Ebben az esztendőben a parancsnokság aktív állományával is részt vett az árvízi védekezésben, melyért Magyarország honvédelmi minisztere zászlószalagot adományozott a katonai szervezet csapatzászlajára − tette hozzá az ezredes.

A 2014-es év kiemelkedő feladataként a Feltöltés elnevezésű hadkiegészítési rendszergyakorlatot említette a parancsnok, hiszen ebben az évben több száz fiatal segítségével, valamint rengeteg társadalmi és civil együttműködő szervezet közreműködésével tudták bemutatni, hogyan áll készen a hadkiegészítés rendszere, ha különleges jogrendi időszakban újra bevezetnék a hadkötelezettséget. A parancsnokság ebben az évben kapta meg a második zászlószalagját a Szegedi Tudományegyetem rektorától.

1596018964

„2015-ben különös hangsúlyt kapott a HM KGIR Ügyfélszolgálati Rendszer fejlesztése, amely lehetővé teszi az önkéntes tartalékosokkal és munkáltatóikkal a közvetlen kapcsolattartást, és amelyet továbbfejlesztésének köszönhetően ma már a Magyar Honvédség aktív állományának egy része is használ. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy egy gombnyomásra akár több ezer fő részére küldjenek információt vagy akár behívóparancsot" – fogalmazott Vanyur ezredes.

2016-ot a toborzás évének nevezte az MH KIKNYP parancsnoka. Mint mondta: idén eddig már több mint 1200 toborzórendezvényen vettek részt, közel 200 iskolai tájékoztatót tartottak, és csaknem 680 főt vonultattak be a katonai szervezetekhez. Az eredményekhez az előző évben végzett kemény munka és az új módszerek, az új ötletek alkalmazása is jelentősen hozzájárult. Ilyen rendezvény volt a Toborzó Országfutás 2016, mellyel az egész országot megmozgatták. Vanyur ezredes büszkén beszélt a parancsnokság harmadik zászlószalagjáról, melyet a Toborzó Országfutás 2016 rendezvény megszervezéséért és végrehajtásáért adományozott a Magyar Olimpiai Bizottság.

1596018964

Végül a július 1-jei szervezeti változásokról beszélt, melyek következtében az MH KIKNYP az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság alárendeltségébe kerül.

„Mindez számunkra új szolgálati elöljárót, új feladatokat és kihívásokat jelent, melyek új lendületet adhatnak a katonai szervezet fejlődésének"− hangsúlyozta Vanyur ezredes, aki mindehhez az állomány pozitív hozzáállását és precíz, magas színvonalú feladat-végrehajtását, az együttműködő katonai és civil szervezetektől pedig további támogatásukat kérte.

Az ünnepi beszédet követően a Honvéd Együttes adott műsort, majd az állománygyűlés végén elismeréseket adtak át. 

1596018965


Fotó: Heszler Ramóna Petra