Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új formát öltött a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadisír-nyilvántartó oldala

Szöveg: Várkonyi Melinda százados |  2018. június 2. 8:31

Június 1-jétől, péntektől megújult honlapon, megújult tartalommal várja látogatóit a www.hadisir.hu weboldal.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) honlapcsoportjának részeként – a www.katonakagulagon.hu honlap mellett – június 1-jétől már a www.hadisir.hu oldalon is kutathatóak a második világháborús hősi halottakkal kapcsolatos információk.

A honlapon, az aktuális hírek mellett, adatbázis formájában megtalálhatóak a keleti hadműveleti területen, a történelmi Magyarország területén, a nyugati hadműveleti területen, valamint a nyugati hadifogságban elesett, a korabeli katonai veszteségi nyilvántartásokban szereplő, hősi halált halt katonák adatai. Ezenkívül az egykori szovjet hadifogolytáborok, illetve -temetők helyei is elérhetőek az oldalon.

1599188078

A www.hadisir.hu oldal címlapja

A tervek szerint folyamatosan kerülnek fel a helyszínek térképei és GPS-koordinátái is annak érdekében, hogy a hozzátartozók felkereshessék ezeket a helyeket. Térképes formában megtekinthetőek mind a hazai, mind a jelenlegi határainkon kívüli hősi emlékművek.

Mindezeken túl, a Hősök arcképcsarnoka cím alatt folyamatosan töltik fel azoknak a katonáknak az adatait – csatolva a hozzájuk tartozó veszteségi kartont és egyéb fényképes dokumentációkat -, akiknek hozzátartozója az elmúlt időszakban fényképet küldött a Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság részére a világháborúban elhunyt szerettükről.

1599188078

A Hősök arcképcsarnoka aloldal

A tartalmában kibővült oldal ezáltal több lehetőséget biztosít mind a családfakutatók, mind a történészek, kutatók részére. Az oldal folyamatos fejlesztés, valamint tartalombővítés alatt áll, csakúgy, mint a Hősök arcképcsarnoka adatbázis is, ahová a HM HIM munkatársai továbbra is várják a hozzátartozóktól a hősök fényképeit a [email protected] email címre!

1599188078

A www.katonakagulagon.hu oldal címlapja