Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új lehetőségek a betegek és orvosaik számára

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2017. március 29. 7:02

Első fázisú klinikai farmakológiai vizsgálóhelyet hozott létre az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház az SGS Clinical Researchcsel közösen együttműködve. A részleget március 29-én mutatták be a sajtó képviselőinek.

Új részleggel gazdagodott az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház: vezető klinikai és bioanalitikai szerződéses szolgáltatójával, az SGS Clinical Research vállalattal klinikai vizsgálatok elvégzése céljából kezdtek közös tevékenységbe. Mindez egy klinikai farmakológiai vizsgálóhely működtetését jelenti a Honvédkórház onkológiai osztályának területén. A budapesti vizsgálóhelyszín az MH Egészségügyi Központ II. számú telephelyén jött létre, és az SGS integrált kórházi klinikai farmakológiai hálózatának legújabb tagjaként az Antwerpenben és Mechelenben működő egységeket egészíti ki.

1596029717

A részleg különböző daganatos megbetegedésekben szenvedő betegek számára ajánlhat új, még kutatási szakaszban lévő kezelési lehetőségeket. Mindez a klinikai vizsgálatok, a laboratóriumi, illetve állatkísérletekben már eredményesnek és biztonságosnak bizonyult új hatóanyagok emberben történő alkalmazásának szigorúan meghatározott protokollok szerinti, lépcsőzetesen felépített rendszerét jelenti. Mivel a hatóanyagok gyógyszerként való törzskönyvezése sokéves folyamat, azokban a betegségekben, ahol a gyógyítás jelenleg rendelkezésre álló lehetőségei korlátozottak – tehát például a daganatos megbetegedések –, az új terápiás lehetőségekhez való mielőbbi hozzáférés a klinikai vizsgálatok keretei között a beteg számára döntő jelentőségű lehet. Dr. Tamás Róbert orvos dandártábornok, orvosigazgató elmondta: a szóban forgó bővítést régóta tervezi az intézmény, amelynek legnagyobb haszonélvezői természetesen a betegek lesznek, akik a legkorszerűbb termékekhez juthatnak így hozzá a legszorosabb orvosi felügyelet mellett.

1596029718

Az új részleg tevékenységét dr. Pápai Zsuzsanna onkológiai osztályvezető főorvos mutatta be: az osztály negyvennégy ágyon és huszonnégy kezelőszékben látja el betegeit. Az új egység öt kórházi ággyal rendelkezik, és zárt, a betegellátástól elkülönülő szárnyként működik, szoros közelségben a központ II. számú telephelyének intenzív terápiás osztályával. A két kórteremben található öt ágyon túlmenően az egységben vizsgálóhelyiség, mintakezelési és tárolási kapacitások, valamint vizesblokkok állnak rendelkezésre a többnapos tartózkodással járó vizsgálatok kiszolgálására. A korai fázisú vizsgálatokat az SGS állandó, dedikált vizsgálóhelyi csapata végzi, szoros együttműködésben a vizsgálatvezetőkkel, további kórházi orvosokkal és a vizsgálati csapatban részt vevő szakszemélyzettel. Így biztosított a megfelelő betegháttér, a gyors betegbevonás és a magas minőségű adatállomány létrejötte a vizsgálat tervezett időkeretein belül. Az SGS képviseletében dr. Udvaros István onkológiai orvosigazgató mutatta be a részleget.

Az együttműködés jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az MH Egészségügyi Központ Honvédkórházat az egészségügyi fejlesztések élvonalában tartsa. Emellett tapasztalatszerzési lehetőséget jelent az egészségügyi szakállomány számára a klinikai vizsgálatok terén, a betegek számára pedig új terápiás lehetőségeket kínál.

1596029718

Fotó: Dévényi Veronika