Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új parancsnoka van a Nehéz Légiszállító Ezrednek

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2017. július 6. 16:41

Bjorn Gohn-Hellum ezredes személyében új parancsnoka van a Nehéz Légiszállító Ezrednek. Az ünnepélyes parancsnokváltást július 6-án, csütörtökön tartották az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

1596035707

Bjorn Gohn-Hellum ezredes, a Norvég Királyi Légierő főtisztje – az eddigi parancsnokhelyettes – már az ötödik vezetője a Nehéz Légiszállító Ezrednek. A szervezet – 12 nemzet együttműködésében – felelős a stratégiai légiszállítási képesség feladatainak végrehajtásáért.

1596035707

Az új parancsnok ünnepi beszédében elmondta: az általa vezetett szervezet az élő példája az úgynevezett Okos Védelemnek (Smart Defence), ugyanakkor nagy kihívást is jelent az együttműködő államoknak. Rámutatott, hogy a fenntartó országok a legjobb szakembereiket küldik a pápai bázisra, de ott mindenki csak továbbfejlődik, így mostanra a szervezet egy egyetemként is megállná a helyét.

1596035707

A leköszönő parancsnok, Trevor W. Nitz ezredes, az Amerikai Egyesült Államok légierejének tisztje azt mondta: erős és elkötelezett szövetségesek kellettek ahhoz, hogy a nagy értékű C-17-es repülőgépek a levegőbe emelkedhessenek. Ráadásul a gépek nemcsak a válságövezetekben, de a nap 24 órájában rendelkezésre állnak és szolgálatot teljesítenek. A volt parancsnok méltatta a közvetlen kollégáit és a kiszolgáló személyzetet, akik nélkül – mint mondta – nem repülnének az óriás szállítógépek.

1596035707

A Stratégiai Légiszállító Képesség egy független nemzetközi program, amelynek elsősorban az a célja, hogy a fenntartó 12 nemzet számára biztosítsa a nevében is említett lehetőséget. A nemzetek három Boeing C-17 Globemaster III típusú, nagy hatótávolságú szállító repülőgépet üzemeltetnek, amelyek a repülési óraszám alapján szolgálják az egyes országok érdekeit.

1596035708

A rendezvényen jelen volt dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese, aki elismerést, illetve ajándékot adott át a leköszönő parancsnoknak.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária