Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új szerepben a mentorok Afganisztánban

Szöveg: MH Biztosító Szakasz |  2014. október 21. 18:39

Zárógyakorlattal ért véget az MH Biztosító Szakasz első váltásának hazai felkészítése az MH Bakony Harckiképző Központ gyakorló- és lőterén október 10-én.

1595981129

Az afganisztáni szövetséges szerepvállalás átalakulásával kettéválik az afganisztáni Műveleti Tanácsadó Csoport (MTCS). Ennek keretében a korábban még az MTCS negyedik váltásában résztvevők zárógyakorlatukon már MH Biztosító Szakaszként adhattak számot tudásukról.

1595981129

A műveleti területen a tanácsadók feladata az afgán készenléti rendőrség (ANCOP) és az afgán határőrség (ABP) egy-egy dandár vezető szerveinek segítése lesz, például a koordinációs folyamatok javítása, vagy az érzékeny, kevésbé kiemelkedő képességek fejlesztése terén. A biztosító szakasz (Force Protection – FP) annak érdekében tevékenykedik, hogy a tanácsadók biztonságban végezhessék feladataikat.

A gyakorlaton az afganisztáni helyzetet leginkább megközelítő szituációk kialakításával mérték fel a résztvevők felkészültségét.

1595981129

A zárógyakorlaton a katonák számot adtak tudásukról a személyek biztosítása, kísérése, a területek zárása, a tárgyalási helyszínek biztosítása során. Ellenőrizték a konvojműveletek közben várható támadások elleni reakciókat, de az angol nyelv használatának, a kreativitásnak és az együttműködésnek is kiemelt szerep jutott az értékelésben.

1595981129

Fotó: MH Biztosító Szakasz