Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új vezető nemzet a TISZA zászlóalj élén

Szöveg: Snoj Péter |  2016. január 14. 12:32

Magyarországot követően Románia vette át a TISZA Többnemzeti Műszaki Zászlóalj vezető nemzeti szerepét január 14-én, csütörtökön. A budapesti Hotel Hadikban tartott találkozó alkalmával dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes és Cristinal Cernea vezérőrnagy, a román vezérkar főnökhelyettese írta alá az átadás-átvétel okmányait.

1596007210

A megbeszélést követően Orosz Zoltán altábornagy a honvedelem.hu-nak elmondta: „Hála a négy nemzettel – Magyarország, Románia, Ukrajna és Szlovákia – való együttműködésnek, jobban megértjük egymást és azokat a feladatokat, amelyekkel a részt vevő műszaki alakulatok szembenéznek." Orosz altábornagy azt is hozzátette, hogy a zászlóalj egyfajta tartalékot képez olyan természeti katasztrófák esetére, amelyek elhárítására egy-egy nemzet önmagában már nehezen vagy egyáltalán nem lenne képes.

Az elmúlt évet értékelve a vezérkarfőnök-helyettes hangsúlyozta, hogy a hagyományosnak tekinthető, 2015-ben Szentes és Hódmezővásárhely térségében tartott Blonde Avalanche (Szőke Lavina) gyakorlat sikerrel zárult. Az évről évre ismétlődő közös foglalkozások legfőbb üzenete a folyamatos készenlét, amire mindegyik részt vevő nemzet bármikor számíthat. „Bátran kijelenthetem, hogy sok feladatot elvégezve, jó állapotban adjuk át a TISZA Többnemzeti Műszaki Zászlóalj elnöki tisztét Romániának."

1596007210

„Hazánk már 2012-ben is ellátta a vezető nemzet teendőit, s most újfent nagy örömmel vállaltuk a feladatokat. Első és legfontosabb célkitűzésünk, hogy tökéletesítsük a már eddig is nagyszerű együttműködést, és az eddigi évekhez hasonlóan sikerrel végrehajtsuk a Blonde Avalanche 2016 gyakorlatot" – fogalmazott Cristinal Cernea vezérőrnagy.

Az elkövetkezendő időszakban több nagy változás is várhat a zászlóaljra. A tervek szerint a jövőben a Tisza mellett a Duna területeire is kiterjed majd az alakulat készültségi figyelme, ami nemcsak nagyobb kihívást jelenthet, de új országok csatlakozásának lehetőségét is magában hordozza. A közeljövőben várhatóan Szerbia is csatlakozni fog a jelenleg négy ország részvételével működő zászlóaljhoz.

1596007211

Fotó: Dévényi Veronika