Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb sikerek az északi hadszíntéren

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. augusztus 13. 19:20

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Az északi harctéren operáló csapataink ma újabb sikerrel gyarapították eddigi hőstetteiket. A Bécs-varsói vasútvonal mentén, mintegy hetven kilométerre Krakkótól Jedrzejovig jutottak, s azt elfoglalták. A Varsóig vezető út így fogy napról napra számos kilométerekkel, s így gazdagodik a remény, hogy bátor és hős csapataink rövidesen birtokába jutnak azoknak az orosz területeknek, amelyeknek elfoglalását a hadvezetőség célul kitűzte. Az orosz csapatok úgy szólván az egész vonalon hanyatt-homlok meghátrálnak, kiürítik a lengyel földeket, amelyeken a felszabaduló nép óriási lelkesedéssel és hálával borul le szabadságot hozó csapataink előtt. A lengyel földön az évszázados elnyomás, a cári abszolutizmus átka, a kormányzók hóhérzsarnoksága, az orosz politika minden bűne és gazsága most kegyetlenül bosszulja meg magát" – számol be a Pesti Hírlap.

Kitűnő hírek érkeznek Varsóból, ahol az ideiglenes lengyel nemzeti kormány megalakult, és mindent megtesznek azért, hogy a felszabadító osztrák−magyar hadsereget testvéries ünnepségekkel fogadják. „A mi hadseregünk számára éppen Orosz-Lengyelország területén vár nagy feladat: ott fogjuk bebizonyítani, hogy ebben a háborúban mi képviseljük a szabadságot, a kultúrát és az emberiességet. Az oroszok mind beljebb vonulnak országukba, a nagy birodalmat a német és az osztrák-magyar fegyverektől való pánik ejti lázas konvulzióba" – írja a Pesti Napló. A lap hozzáteszi, hogy amilyen csúfos kudarcot vallanak az oroszok, éppen úgy járnak a franciák is.
Lagarde-nál ezer hadifoglyot ejtettek a németek. Mühlhausennél akkora vereséget mértek a franciákra, hogy tíz tisztjük, hatszáztizenhárom emberük, négy ütegük és tíz automobiljuk esett fogságba egy nap alatt.

A Népszava címlapján a következő címek jelennek meg: „A monarchia csapatai folytatják az előrenyomulást Orosz-Lengyelországban – Az oroszok hátrálnak a németek elől – Elszászból és Lotharingiából kiverték a franciákat – Franciaország hadüzenetét várja a monarchia."

A címlapon azt is olvashatjuk, hogy „Még csak az elején vagyunk a nagy európai háborúnak, sok izgalmas és lázas nap következik még ránk, a döntő események talán hetek multán játszódnak le a nagy háborús szintéren, de a nagy össze-ütközésekre való előkészületekből, a nagy, világtörténelmi összecsapásra fölsorakozott hadseregek fölkészültségéből és az eddig elért eredményekből, a háborús országok helyzetéből meg lehet próbálni a következtetést."

Az újságban írják: angol lapok azt a hírt hozzák, hogy az „angolok megtámadták Dar-es-Salam kikötőt és az ottani dróttalan táviratozásra szolgáló szikratávíró állomást elpusztították (Dar-es-Salam német Kelet-Afrika főkikötő-helye és kormányzósági székvárosa, az Indiai Óceán partján, Zanzibár szigettől délre.)"



(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595976968
Címkéklapszemle