Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újévi receptek a katonaszakácsoktól

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. január 1. 10:56

Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy újévi receptekkel kedveskednek a honvedelem.hu olvasóinak a katonaszakácsok. Ezúttal az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Regiment Éttermének szakácsai állították össze az újévi menüt.

Rosé kacsamell zöldborsópürével töltött polenta, házi lecsó:
1596025541

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb kacsamellfilé (kb. 80 dkg)
  • kb. 1 teáskanál durvára tört színes bors
  • 1 fej fokhagyma
  • 1/2 dl száraz fehérbor

Zöldborsó püré:

  • 50 dkg zöldborsó
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 kávéskanál só
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • petrezselyemlevél
  • bazsalikom
  • őrölt bors

Lecsó:

  • 8 tv paprika
  • 4 szép nagy paradicsom
  • 2 közepes méretű vöröshagyma
  • 10 dkg zsíros szalonna
  • frissen őrölt bors

Az elkészítés módja:

Hús:

Egy serpenyőt közepesen felforrósítunk, a melleket bőrös felükkel lefelé a serpenyőbe tesszük, borsozzuk, közepes hőfokon kb. 5-6 perc alatt aranybarnára sütjük. A húst megfordítjuk, az egészben hagyott, külső vékony héjától letisztított fokhagymát keresztben félbevágjuk, köré tesszük, és tovább sütjük a másik húsos oldalán is kb. 3-4 percig.
Aláöntjük a fehérbort, és kb. 15 percre az előmelegített sütőbe toljuk.

Polenta:

Feltesszük a tűzhelyre a tejet a vízzel.
Mikor a keverék már meleg, akkor beletesszük a sót, és a vajat.
Ha felforrt hozzáöntjük a kukoricadarát, és folyamatos keverés mellett kb. 3 percen át főzzük, míg sűrűn folyóssá válik a massza.
Ekkor egy előkészített gyümölcskenyérformába öntjük. A teflonos a forma, nem kell bele semmi, önthetjük bele, szépen el fog válni a falától. Ha nem teflonos, akkor folpackkal kibélelhetjük előtte a formát.
Miután a formába öntöttük a polentát, 2 órára hűvös helyre tesszük.
A kihűlt polentát kiborítjuk a formából.
Kb. 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk.
Mindkét oldalukat forró serpenyőben megpirítjuk.
Frissen tálaljuk köretként a főétel mellé az elkészült polentát.

Lecsó:

A zöldségeket daraboljuk fel nagyjából egységes méretű részekre – igen, a hagymát is, nem kell apró kockákra vágni! -, persze szigorúan az után, hogy jó alaposan megmostuk őket. A paradicsom héját ízlés szerinte el is lehet távolítani, ebben az esetben célszerű egy percig forró vízbe tartani, úgy könnyedén ledobja a héját. A szalonnát kockázzuk fel. Vegyünk elő egy serpenyőt, amiben minden kényelmesen elfér, és olvasszuk ki benne a szalonna zsírját. Ha ez megvan, tegyük bele a hagymát és hagyjuk, hogy egy kicsit összeessen, majd adjuk hozzá a paprikát is. Ha az is fonnyadt már egy kicsit, mehet hozzá a paradicsom is.
Sózzuk, borsozzuk, fűszerpaprikázzuk, ízlés szerint  tehetünk hozzá fokhagymát és erős paprikát is, keverjük át párszor és már kész is van az ínycsiklandó lecsó.

* * *

Gesztenyével burkolt csirkemell, mézeskalács fűszerrel, párolt erdei gyümölcsökkel, rosébor mártással:
1596025542

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 dkg gesztenyepüré (nem cukrozott)
  • 4 nagy csirkemellfilé
  • 2 kiskanál margarin
  • 1 tojás
  • 1 dl tejszín
  • 3 evőkanál olaj
  • 70 g nádcukor
  • 250 g mirelit erdei gyümölcs mix
  • friss mentalevelek
  • 2 dl rosé bor
  • 3 evőkanál méz

Az elkészítés módja:

A gesztenyemasszát villával jól szétnyomkodjuk. A húst megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük. Keverjük össze a tojást, a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és beledolgozzuk az előkészített gesztenyemasszát. Terítsünk ki az asztalra frissen tartó fóliát, majd a meglévő masszát szépen terítsük ki, majd a mézeskalács fűszerkeverékkel óvatosan fűszerezett melleket rakjuk rá a masszára, majd csomagoljuk be a csirkemelleket szaloncukor alakra. Majd csomagoljuk be alufóliába.
Sütőben puhára pároljuk (25-30 perc).

Kis lábosban karamellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk a kiengedett gyümölcsöket is.
Nagyon lassú tűzön besűrítjük a gyümölcsöt, közben ne kevergessük, maximum rázogassuk, hogy a gyümölcsök egy része egyben maradhasson.

Rosé bormártás:

Mézet hevítsük fel, majd rosé borral forraljuk ki, adjunk hozzá egy kevés tejszínt. Ízesíthetjük, narancsal, egy pici fahéjjal, sóval.
Köretnek tálalhatunk fel mellé még sült sütőtököt is, illetve készítek diós bejglit is amiben a töltelék nem édes.

Jó étvágyat kívánunk!