Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra a fedélzeten

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2015. július 22. 17:25

Visszatértek szolgálati helyükre az iskolapadból az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred vezető beosztást betöltő, egy éven át a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) tanuló főtisztjei. Könczöl Ferenc alezredes a Felsőfokú Vezetőképző Tanfolyamon, míg Varga Tamás őrnagy és Kolozsi Tamás őrnagy katonai vezetői mesterképzésen szerzett kiváló minősítésű oklevelet.

Az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán idén 24. alkalommal indult 14 magyar és egy kínai főtiszt hallgató részvételével a 10 hónapos Felsőfokú Vezetőképző Tanfolyam. A hazai felsővezetői tisztikar számára szervezett képzésen a katonai irányításban, illetve beosztottjaik munkájának szervezésében és ellenőrzésében már akár több évtizedes gyakorlatot szerzett katonák visszaültek az iskolapadba, hogy a nagy mennyiségű tananyagból viszonylag gyorsan aktív, alkalmazható tudást szerezzenek.

1595997639

Könczöl Ferenc alezredest, az ezred parancsnokhelyettesét is a soraiban tudó kurzus hónapjai alatt a vezetői, illetve stratégiai szintű ismeretek megszerzése mellett a hallgatók olyan nemzeti és nemzetközi szervezetekkel ismerkedtek meg, amelyekben, illetve amelyekkel együttműködésben később, magasabb beosztásban szolgálhatnak. A tanév során ugyanis – tanulmányaik mellett – nemcsak a hazai katonai alakulatokat keresték fel, hanem betekintést nyertek az ország olyan kiemelten fontos szervezeteinek működésébe is, mint például az Országos Rendőr-főkapitányság, a Készenléti Rendőrség, a  Terrorelhárítási Központ, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, különböző energetikai szervezetek vagy akár a Hungarocontrol. Külföldi tanulmányi útjaik alkalmával a vezérkari tanfolyam hallgatói meglátogatták a Szövetség számos parancsnokságát, illetve képző intézményét is (Nápoly, Róma, Brüsszel, Mons, Brunssum, Ramstein), de a szarajevói EUFOR, illetve NATO parancsnokságok meglátogatásával a nyugat-balkáni műveleti területről is szereztek tapasztalatokat.

1595997640

Az elmúlt tanévben Varga Tamás őrnagy, az ezred hadműveleti főnöke és Kolozsi Tamás őrnagy, a vezetési zászlóalj törzsfőnöke – elöljárói javaslatra – katonai vezetői mesterképzésen vett részt az egyetemen. A mindkettejük által kiváló eredménnyel elvégzett tanulmányok során a hallgatók amellett, hogy összhaderőnemi elméleti és gyakorlati, illetve általános vezetői ismeretekkel gyarapították kompetenciáikat, látogatásokat tettek a Magyar Honvédség légierejének szervezeteinél is.

A beosztásukba visszatért vezetők biztosak abban, hogy mind a Felsőfokú Vezetőképző Tanfolyam, mind pedig a katonai vezetői mesterképzés során elsajátított tudást, illetve a látogatások során szerzett tapasztalatokat kiválóan tudják majd hasznosítani későbbi munkájuk során. A frissen végzett főtisztek okleveleiket július 10-én prof. dr. Padányi József dandártábornoktól, az NKE tudományos rektorhelyettesétől vették át az egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának Hungária körúti Campusán. Az ünnepségen Fucsku Sándor vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka kiemelkedő tanulmányi eredményének elismeréseként emléktárgyban részesítette Könczöl Ferenc alezredest.

1595997640

Fotó: Horváth Ibolya százados, Kolozsi-Helyes Barbara zászlós