Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra felavatták a Dühös Bakát

Szöveg: Takács Vivien |  2015. április 25. 6:05

„Itt áll és itt fog állni a szobor, hogy emlékeztessen! Nem csak önöket, hanem minden magyart és minden jóakaratú embert, aki erre jár” – mondta Kun Szabó István vezérőrnagy Tiszavasvári főterén, ahol újra felavatták a megszépült, Dühös Baka elnevezésű első- és második világháborús magyar hősi emlékművet április 24-én, pénteken.

1595992542

A Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár ünnepi beszédében elmondta: „ezzel a szoborral, ami Balázs Andor tizedes, címzetes őrmester, e közösség első hősi halottjának arcát kapta, egy nemzedék néz ránk, nagyszüleink, dédszüleink nemzedéke. Itt áll éjjel és nappal, minden időben, hogy emlékeztessen. Emlékeztessen a tiszavasvári fiúkra, akik piros-fehér-zöld zászló alatt, a haza védelmében háborúba mentek."

A vezérőrnagy beszédében rámutatott, hogy a Nagy Háború nemcsak tankönyvekben és újságokban létezett, hanem felmenőink egész életét megváltoztatta a távolságban, a szenvedésben, a reményben és az aggódásban leélt néhány esztendő. „A háború mindörökké megváltoztatta a dolgokat. Azt ami erős volt, megerősítette és megedzette, ami gyenge és esendő volt, azt megroppantotta vagy eltörölte" – hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy azok akik ezt a szobrot állították és akik akkor meghajtották a fejüket előtte, hittek mindabban és átélték mindazt, amit ez az emlékmű jelentett.

1595992542

„Ne feledjük, napjainkban is sokan szolgálnak a piros-fehér-zöld zászló alatt, sőt ezekben az órákban is fegyverrel a kézben. Ők arra esküsznek, hogy életük árán is megvédik a hazát, s ennek megfelelően – ha kell a nehéz körülményeket is vállalva – becsülettel szolgálnak" – hangsúlyozta beszéde végén a helyettes államtitkár.

A megemlékező beszéd után Benyusz Marcell történész gondolatai következtek. „A mai napon méltán emlékezhetünk a megújult, megszépült szobrunk árnyékában, a büdszentmihályi hősök tetteire, bátor katonáink önfeláldozására, hazaszeretetükre" – fogalmazott, majd ismertette a szobor történetét.

1595992543

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1935. június 2. vasárnap, délelőtt 11 óra magasságában Büdszentmihályra érkezett József főherceg, aki nagy hatású emlékező beszéde keretében leplezte le a büdszentmihályi Hősök szobrát. Azokat a hősökét, akik az első világháborúban vérüket adták a családjukért, szeretteikért, a magyar nemzetért. A szarajevói merénylet után egy hónappal a miskolci pályaudvarról elindult az első katonavonat Munkács irányába, majd augusztus 26-án elérték Pukarcow városát, ahol a 65-ös Ludwig gyalog ezred megkezdte menetelését az orosz fronton és ezzel beírta magát az első világháború katonai történetébe.

Az 1934-ben felavatott szobor, amely Görömbei Imre alkotása a büdszentmihályi (1952-ig, így hívták Tiszavasvárit) közösség nevében az 1914-1918 közötti első világháborúban elesett katonák emléke előtt tiszteleg. Balázs Andor tizedes, címzetes őrmester Büdszentmihály első hősi halottja volt, aki 1943. november 20-án megkapta a posztumusz tűzkereszt kitüntetés I. fokozatát. A szobor megkopott gúnyáját 2014 őszén varázsolták újjá.
Az ünnepség végén a résztvevők megkoszorúzták az emlékművet.

1595992543

Fotó: Aleváné Siteri Éva (www.vasvarihirmondo.hu)