Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újraélesztés, folyadékpótlás és KED-mellény

Szöveg: Budai Anna |  2014. december 5. 7:17

Oxiológiai, azaz sürgősségi ellátási szakképzést rendeztek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Egészségügyi Központjában szolgálóknak november végén Hódmezővásárhelyen. A tanfolyamot meghívott előadók tartották, akik mentő- és sürgősségi ellátásban dolgoznak, így naprakész ismereteket adhattak át a résztvevőknek.

1595983851

A dandár egészségügyi állománya a mindennapokban – szerencsére – ritkán találkozik sürgősségi esetekkel, súlyos betegekkel. Azonban ismereteik szinten tartása és frissítése miatt szükség volt egy oxiológiai képzés szervezésére, amely felölelte a teljes ABCDE betegvizsgálatot, valamint a napjainkban irányadó szakmai protokollok szerint az újraélesztést és a súlyos sérültek ellátását.

A képzés első napján a betegvizsgálat fogásait tekintették át a résztvevők. Az A-tól E-ig tartó folyamat elemei az átjárható légút biztosítása (A), a légzés vizsgálata (B), a keringés ellenőrzése (C), a neurológiai tünetek (D), a kórelőzmények megismerése (E). A légútbiztosítás során a különböző tubusok használatát sajátították el, valamint megismerkedtek az intraoseális (vagyis csontvelőn keresztüli) folyadékpótlási és gyógyszerbeviteli móddal.

1595983852

A második napon az alapfokú és a kiterjesztett újraélesztés szakmai ajánlását gyakorolták a résztvevők. A nap folyamán az előadók több szituációs gyakorlatot is beépítettek a képzésbe: az instruktorok folyamatosan változtatták az adott helyzetet, nehezítve és életszerűvé téve az ellátást az állomány számára. A gyakorlás folyamán a katonák használták az egészségügyi szolgálatnál rendszeresített betegvizsgáló monitorokat, amelyek képesek folyamatos vérnyomásmérésre, légzésszámmérésre, EKG készítésére és oxigénszaturáció mérésére.

A harmadik napon a súlyos sérültek ITLS (nemzetközi traumaellátás) szerinti ellátását gyakorolták. A katonák a mentőautókban rendszeresített sérültkimentő és -rögzítőeszközöket használták: a KED-mellényt, medenceövet, lapáthordágyat bedboard-fejblokkal, nyaki gerincrögzítőt, vákuummatracot, valamint a vákuum végtagrögzítőt. Gyakorolták a sisak levételét, a sérültmozgatást, és a kihűlés elleni védelemhez – a legújabb eljárásrendnek megfelelően egy egyszerű eszközt – a buborékfóliát használták.

1595983852

Fotók: a szerző és a szervezők