Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újrajátszott történelem – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. július 11. 11:58

Sártengerré alakították a cseh szárazföldi csapatok napja tiszteletére a Strašice és Dobřív közti gyakorlóteret. A június 7-ei rekkenő hőségben négy, folyamatosan locsoló tűzoltóautó kellett ahhoz, hogy a Bahna 2014 néven megrendezett ünnepség kezdetére tocsogjon a talaj. A bahna ugyanis magyarul sarat jelent.

1595975435
Látványos bemutatókkal, több ezer néző előtt ünnepelte szárazföldi csapatait a cseh hadsereg. A gyakorlótérre vezető utakon már órákkal a kezdés előtt hömpölygött a tömeg, a látogatókat egy juniális hangulata fogadta. Az árusok azonban itt szinte kizárólag a katonákhoz, a háborúkhoz köthető portékákat kínáltak, a Ferenc József által adományozott kitüntetésektől a szovjet katonai szuronyokon, a gázálarcokon át a gyakorló taposóaknákig, vállról indítható rakétákig mindent meg lehetett vásárolni. Az árak a hadsereg standjainál voltak a legelfogadhatóbbak, viszont ezekben a sátrakban csak az elmúlt évtizedek és a jelen katonai használati tárgyait, ruházatát árulták. Az első és a második világháborús relikviákat a gyűjtőknél és a régiségkereskedőknél kellett keresni.

A rendezvény hivatalos megnyitóján Martin Stropnický védelmi miniszter és Petr Pavel altábornagy, a cseh vezérkar főnöke köszöntötte a megjelenteket, majd eldördült a 152 milliméteres lövegek sortüze, jelezve: kezdődik a dinamikus programban szereplő csapatok seregszemléje. A szárazföldi erők felvonulása a második világháborús katonai járművekkel kezdődött és a cseh hadsereg legkorszerűbb technikai eszközeinek a bemutatásával zárult.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin július 11-én, pénteken megjelenő számában!)