Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újratemették a bábolnai ménes egykori parancsnokát

Szöveg: Petrovics Renáta |  2018. október 4. 16:59

A bábolnai ménes egykori parancsnoka, Pettkó-Szandtner Tibor és felesége, Pettkó-Szandtner Margit hamvait katonai tiszteletadás mellett helyezték végső nyugalomra a Bábolnai Ménesbirtokon, szeptember végén.

1599194185
Közel hatvan esztendő után teljesült az egykori ménesparancsnok kívánsága:  „Az egek Urától csak egyet kérek, hogy ha meghalok, itt temettessen el, egy bábolnai legelőn, hogy még onnan alulról is hallhassam kedves lovaim patadobogását!"

1599194185
A végakarat a Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete elnökének, Rombauer Tamásnak és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatójának, Haál Gábornak köszönhetően teljesült. Pettkó-Szandtner Tibor lótenyésztési főigazgató, nyugalmazott tábornok, a Bábolnai Ménes egykori parancsnoka, a Johannita rend lovagja, valamint hitvese Pettkó-Szandtner Margit hamvait a bajorországi Starnbergből Bábolnára hozták, hogy kívánságuknak megfelelően itt találjanak végső nyughelyre.

1599194186
A gyászszertartásra katonai tiszteletadás mellett került sor a Ménesbirtokon, az evangélikus templom előtt. Az esemény fővédnöke Nagy István agrárminiszter, társfővédnöke dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter volt. Az eseményen részt vettek az MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái. A Magyar Honvédség részéről a sírnál koszorút helyezett el dr. Négyesi Lajos ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Miniszteri Kabinet Kegyeleti Diplomáciáért Felelős Miniszteri Biztosi Titkárság Vezetője.

1599194186
A gyászszertartást követően a kaszinó 4-es termében kiállítás nyílt, majd konferencia kezdődött Pettkó-Szandtner Tibor munkásságáról. Itt adták át a Magyar arab lóért kitüntetéseket is.

1599194186
Fotó: a szerző felvételei