Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ultimátumot küldtek Szerbiának!”

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. július 24. 18:44

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent napilapokból szemlézünk. Azt a folyamatot követjük nyomon, ami a szarajevói merénylettől a háború kitöréséig tartott.

„Az osztrák-magyar monarchia belgrádi követe ma este 6 órakor Ausztria-Magyarország nevében diplomáciai jegyzéket adott át, a szerb kormánynak. Ez a jegyzék rettentő veszedelmek meginditója a monarchia népei felé, mert valósággal teljesíthetetlen kivánságokat követelnek Szerbiától és a követelést parancs formájában, negyvenyolc órához kötött ultimátum alakjában formálja meg" – írja a Népszava.

A Pesti Naplónak nyilatkozó szerb bécsi követ a következőket mondta: „Engedve a nagyhatalmak tanácsának, Szerbia mostantól fogva kötelezi magát az annexióval szemben múlt év ősz óta elfoglalt tiltakozó és ellenálló álláspontjának elhagyására és ezen felül kötelezi magát Ausztria-Magyarországgal szemben jelenleg folytatott politikája irányának megváltoztatására, hogy jövőre jó szomszédi lábon éljen ez utóbbival." A szerb királyi kormány sajnálja, hogy tisztjei és hivatalnokai részt vettek a monarchia ellenes propagandában.

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595976024
Címkéklapszemle