Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Úszó Erőd: Balaton-átúszás együtt, kötelékben

Szöveg: Szűcs László |  2013. június 30. 7:13

Tizenkettedszer vág neki a „magyar tengernek” a Magyar Honvédség katonáiból, valamint a polgári alkalmazottakból és a hozzátartozóból álló Úszó Erőd. A július 6-i Balaton-átúszás katonai „kontingensébe” eddig közel 150-en regisztráltak. Jelentkezni azonban még a helyszínen is lehet!

Ha az időjárás engedi, július 6-án rendezik meg az idei, a sorrendben 31. Balaton-átúszást. A Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres távnak minden évben több ezren vágnak neki. Az utóbbi tizenkét évben a Magyar Honvédség katonái „kötelékben", az Úszó Erőd tagjaként úszták át a Balatont.

„Az Úszó Erőd ötlete és maga az elnevezése is Fodor Lajos vezérezredestől származik, aki akkor, vezérkarfőnökként vetette fel: a Balaton-átúszásra jelentkező katonák egy »kontingensként« vegyenek részt a megmérettetésen" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök-helyettes.

1595956523

„Az Erődnek pont az a lényege, hogy a katonák, a polgári alkalmazottak és családtagjaik együtt, egy kötelékben teljesítsék a fizikai erőpróbát. Ráadásul aki erre vállalkozik, arról tudható, hogy megfelelő fizikai kondícióban van, amely elvárás is egy katonával szemben" – fogalmazott Orosz Zoltán, kiemelve, hogy a Balaton-átúszásnak nem lehet úgy nekivágni, hogy „reggel gondol egyet az ember és benevez", fontos a felkészülés, és a megfelelő fizikai kondíció. „Hiszen a kicsit több mint öt kilométeres úszás, a fizikai igénybevétel szempontjából felér egy félmaratoni futással" – emelte ki a Honvéd Vezérkar főnök-helyettes.

Orosz Zoltán altábornagynak egyébként a mostani lesz a tizedik Balaton-átúszása. Mint elmondta: sajnos kevesebbet tudott készülni az erőpróbára, mint szerette volna, de így is bízik benne, hogy három óra körüli idő alatt teljesíteni tudja a távot.

1595956524

Megtudtuk: az idei Balaton-átúszást a Honvédelmi Kötelék is támogatja, s az Úszó Erődbe eddig közel 150-en neveztek, ám még a helyszínen is lehet jelentkezni az erőpróbára. A tervek szerint – az elmúlt évekhez hasonlóan – az orvosi vizsgálatot és a 9:45 órakor megtartott „eligazítást" követően 10 órakor csobbannak az Erőd tagjai Révfülöpnél a Balatonba.

A „kontingens" tagjait, mint minden évben, idén is katonai tábor várja Balatonbogláron, a Platán strandon. A megfáradt úszók „élelmezési ellátmányban" részesülnek, azaz egy tányér babgulyást és pogácsát, valamint üdítőt kapnak.

Orosz Zoltán altábornagy szerint, érdemes jelentkezni a Balaton-átúszásra, mivel egy évben csak egyszer adatik meg, hogy át lehet úszni a „magyar tengert", ráadásul biztonságos körülmények között. Ajánlatos azonban az úszószemüveg használata, mivel a vízben lebegő mikroszkopikus homokszemcsék egy idő után irritálják a szemet – mondta jó tanácsként az Úszó Erőd parancsnoka.

1595956524

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária és archív