Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Úszva ünnepeltek

Szöveg: Galambos Sándor |  2017. február 18. 10:47

Első alkalommal vett részt katonák alkotta váltó az „Univer24 – Az úszás ünnepe” elnevezésű, február 11-12-én tartott non-stop sportrendezvényen. A Kecskemét Helyőrség nevet felvett, hat alakulat tagjaiból verbuválódott huszonnégy fős alegység a félnapos örömúszásra regisztrált, 12 óra alatt összesen 30 kilométert teljesítettek.

1596027706

Huszonnégy órán át tartott az úszás ünnepe a Kecskeméti Fürdő versenyuszodájának medencéjében. A névadó Univer Product Zrt., az önkormányzat és a fürdő harmadik alkalommal hívta találkozóra a vizessportok szerelmeseit. Ezek a rendezvények nem versenyek, inkább egy hosszútávúszó teljesítménypróbának tekinthetők, ahol az amatőr és a profi úszók a 100 méteres táv megtételétől kezdve akár 24 órát is a medencében tölthettek. Az amatőr iskolai és civil csapatok pedig ezzel egy időben – ugyanabban a medencében – egyénenként legalább 100 métert tempózva támogathatják a hosszútávúszók teljesítményét.

Most első alkalommal katonasportolók is rajtkőre álltak az úszás ünnepén. A huszonnégy fős ideiglenes alegységet Országné Faragó Éva alezredes toborozta, aki mint a BÁCSVÍZ Kecskeméti Vízmű Sport Club szenior versenyzője, rendezőként és úszóként, már az első ilyen eseményen is részt vett. Tavaly pedig a nevezési lapokat ellenőrizve észrevette: a rendőrök külön csapatot állítottak ki, s bár sok katonát látott a medencében, a honvédség színeiben mégsem indult senki. Szervezőkészségének köszönhetően azonban idén már egy katonacsapat is benevezhetett a 12 órás éjszakai úszók mezőnyébe.

1596027707

A Kecskeméti Helyőrség nevet felvett huszonnégy fős csapatot az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, az MH Légijármű Javítóüzem, az MH Egészségügyi Központ Repülőorvosi, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodája és az MH Anyagellátó Raktárbázis hetényegyházi bázisparancsnoksága sportolói alkották. Az ideiglenes kötelék tiszteletbeli csapatkapitánya Ugrik Csaba dandártábornok, a kecskeméti repülőbázis parancsnoka volt.

A csapat „idegenlégiósokat" is befogadott: a bázisparancsnok és megbízott helyettese fiai, a bázis sporttisztjének menyasszonya és Országné alezredes MH 86. Szolnok Helikopter Bázison szolgáló fia is a kecskeméti katonák váltóját erősítették. A 12 órás úszók mezőnyében indultak, szombat este nyolctól vasárnap reggelig 30 kilométert tempóztak. Gáldonyi Sándor százados, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának munkatársa pedig kisfia iskoláját is támogatta. A gyerekek versenyében ugyanis a teljesítmény mellett az uszodába „kicsalt" szülők létszáma is beleszámított – az Arany János Általános Iskola a 3. helyen végzett, amiért 75 ezer forint, sporteszközökre költhető jutalom járt.

1596027707

Az eseményen nemcsak a kihívást kereső sportolni vágyók vettek részt, hanem többek között Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó úszó, Takács Orsolya világ- és Európa-bajnok, valamint Kis Gábor és Székely Bulcsú olimpiai bajnok vízilabdázók mellett dr. Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszó Szövetség jelenlegi elnöke is ellátogatott Kecskemétre.

A versenyen több mint kétezer-ötszázan álltak rajtkőre, a 24 órás úszást Kálmán Péter – megdöntve az eddigi csúcsot – 81,2 kilométer teljesítésével nyerte.

1596027707

Fotó: Gáldonyi Sándor százados, Bús Csaba és a szerző

Címkéksport