Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vallásról és katonai szolgálatról – diákoknak

Szöveg: bocskaidandar.hu / Pető Zsolt, Kiss Éva |  2013. január 30. 11:50

A címben említett két témában tartott nemrég előadást a debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégiumban Breuer Péter Közel-Kelet-szakértő, újságíró, kommunikátor, valamint Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija és a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat Tábori Rabbinátus tábori főrabbija.

1595948456

Breuer Péter azonnal megtalálta a közös hangot az iskola növendékeivel. A fiatalokhoz fiatalos lendülettel beszélt olyan témákról, amelyek a leginkább érdekelhetnek egy 15-16 éves diákot. Előadásában végigkövette egy magyarországi és egy izraeli diák lehetőségeit és szerepvállalását saját társadalmában, családjában és egyéni életében. Mindemellett szólt a közel-keleti háborús feszültségről, a katonai szolgálat nehézségeiről is. A Gábor Dénes szakközépiskola katonai alapismereteket tanuló növendékei így szembesülhettek azzal, hogy miben különbözik egy háborús övezetben élő diák sorsa a sajátjuktól.

1595948456

Köves Slomó betekintést nyújtott a zsidóság történelmébe, jelenlegi helyzetébe, vallási szokásaiba. Kitért többek között arra, hogy az évszázadok során hogyan változott a zsidóságról alkotott kép, miként korlátozta vagy éppen miként szélesítette életfeltételeiket a mindenkori hatalom. Szót ejtett arról is, milyen párhuzamok vonhatók a zsidó és a magyar nép sorsa között, valamint hogy miként lehet eloszlatni a gyerekekben addig rögzült esetleges sztereotípiákat a zsidósággal kapcsolatban. A tábori főrabbi előadása végére egy kis csemegét is tartogatott: a zsidó hagyományokról, azok eredetéről, ma is élő szokásaikról mesélt a diákoknak.

Fekete András főhadnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár nevelőtisztje szerint elengedhetetlen, hogy ezzel a témával is megismerkedjenek a diákok, hiszen a fiatalok egyéni szocializációjában fontos szerepet kell, hogy kapjon a különböző nemzetek kölcsönös elfogadása és megismerése.

1595948456