Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-gép lőhetett ki egy olasz utasszállítót

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 30. 12:43

Egy január 28-án, hétfőn kihirdetett olasz bírósági ítélet szerint minden valószínűség szerint amerikai vagy francia rakéta okozta annak az utasszállító repülőgépnek a katasztrófáját, amely 1980-ban zuhant le Szicíliától északra, Ustica szigete fölött.

A tragédia pontos körülményeit több mint három évtized után is homály fedi, jóllehet számos vizsgálat és jogi eljárás folyt az ügyben. A témát korábban már lezártnak tekintették, ám a jogi eljárást újraindították azt követően, hogy a néhai Francesco Cossiga volt köztársasági elnök öt évvel ezelőtt azt közölte: a gépet francia rakéta találta el.

Annak idején (a hidegháború korszakában, amellyel párhuzamosan Olaszországban a belső erőszak is gyakori volt) a sajtóhírek még úgy tájékoztattak, hogy az Itavia belföldi légitársaság Palermóba tartó járatának szerencsétlenségét, 81 utasának és személyzetének a halálát terrorakció okozta. Már néhány évvel később – egyebek között a kiemelt roncsok hosszas laboratóriumi vizsgálatával – megállapították azonban, hogy a gép rakétatalálat miatt zuhant le.

Az azóta elhunyt Cossiga 2008-ban egy televíziós nyilatkozatban állította: az olasz titkosszolgálat annak idején arról tájékoztatta, hogy az utasszállítót egy francia harci gép lőtte le, amely egy, a közelben haladó repülőgépre lőtt ki rakétát. Ez utóbbi gépről azt hitték, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető tartózkodik a fedélzetén. Kadhafi 2003-ban az Egyesült Államokat vádolta azzal, hogy az említett esetnél meg akarták őt gyilkolni.

A radaros felderítés adatai szerint a szerencsétlenség idején a körzetben több NATO-tagállam harci gépei tartózkodtak, és feltehetően egy líbiai MiG-et követtek, amely a polgári utasszállító gép közelében repülve próbálta meg kijátszatni a radarellenőrzést.

Franciaország és az Egyesült Államok mindig is tagadta, hogy bármiféle szerepet játszott volna a tragédiában.

Az ügy – amelyről több könyv és egy film is készült – megosztotta az olasz lakosságot, mert sokan úgy vélték, hogy az igazságot katonai és biztonsági megfontolásokból eltitkolják előlük.

A vizsgálat során a bizonyítéknak tekintett dokumentumok és légi irányítási felvételek közül több rejtélyes módon eltűnt, megsemmisült vagy tönkrement.

A hétfői ítélet elrendelte, hogy az olasz állam fizessen kártérítést az áldozatok családjának, mert az utasok biztonságát nem garantálták megfelelőképpen.