Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vár a vár – idén először

Szöveg: Lőrincz Krisztina |  2016. április 3. 11:32

Márciusban immár harmadszor indította útjára „Vár a vár” elnevezésű programját az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatóságának Kulturális Alosztálya. A Magyarország várait megismertető túrasorozat idei első állomásán a Budapesten és vonzáskörzetében települő alakulatok katonáiból, közalkalmazottaiból, valamint családtagjaikból verbuválódott mintegy 60 fős csapat a Búbánatvölgyet, a Vaskaput és az esztergomi vár környékét barangolta be.

1596011180

A túra a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központtól indult, a csapat egyórás buszos utazás után érkezett meg a Szamár-hegy és a Hosszú-hegy közötti völgyben húzódó Búbánatvölgybe, a közel 13 kilométeres túra kezdőpontjához.

A Búbánatvölgyet Esztergom egyik nyaralóövezeteként tartják számon, mely főként négy mesterségesen kialakított taváról nevezetes. A 11-es főútról lekanyarodva már gyalogosan haladt tovább a csoport a vadregényes környezetben egymás mellett elhelyezkedő vizek mentén.

A túrázók Komócsin József, a Honvéd Aurora Sport Egyesület túravezetőjének segítségével idézték fel a kutat körbelengő legendát, mely szerint a „Vaskapu kastélyának ura lányát hívták Fárinak, aki szerelmes lett egy pásztorlegénybe, és ennél a kútnál kapta rajta az apa a szerelmeseket. A hirtelen haragú atya haragjában megölte a lányát. Amikor eltemette Fárit, a sírból forrás fakadt, és ez lett a Fári-kút." Sajnos a kút vize mára elapadt. Ennek orvoslására az erdészet agyaggal bélelte ki a forrásházat, így remélhetőleg lassan majd ismét feltöltődik a vízszint.

1596011180

Az út a 404 méter magas Vaskapu hegycsúcs felé folytatódott, mely a Visegrádi-hegységben a Maróti-hegyek legalacsonyabb tagja. A hegy csúcsán áll az 1914-ben felépült Vaskapu menedékház. A menedékház teraszáról nagyszerű látványt nyújtott Esztergom városa a bazilikával, a Duna a rajta átívelő Mária Valéria-híddal, déli irányban pedig a Kétágú-hegy és a Strázsa-hegy. A menedékház érdekességei a lenyűgöző panoráma mellett az eredeti kazak stílusú jurták, ahol a vendégek megpihenhetnek, illetve az egész évben üzemelő meleg vizes fürdődézsák.

Innen a túra utolsó állomásaként a Szent Tamás-hegyen található kálvária és kápolna megtekintése következett. A túrázók itt meghallgathatták a kápolna és a hegy történetét, miszerint a mai kápolnától nem messze álló eredeti templomot Bánffy Lukács esztergomi érsek (egyes források szerint utódja, Jób érsek) építette Becket Szent Tamás tiszteletére, akivel Párizsban tanult együtt. Így erről a templomról és a körülötte elterülő prépostságról kapta nevét a hegy is. A hegyről tekintve a csodálatos bazilika látványával intett búcsút a csapat Esztergom városának.

1596011180

A „Vár a vár"  túrasorozat következő állomásaként az érdeklődők megtekintik Dömösön a prépostsági altemplomot, átkelnek a csodálatos Rám-szakadékon, érintik a részben feltárt Árpád-vár romjait, majd a Szakó-nyergen keresztül érkeznek meg Pilisszentlélekre, a pálos kolostor maradványaihoz. A túrára – amit várhatóan április közepén rendeznek majd meg – minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Fotó: Veres Zoltán