Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vasvári Pál-nap ötödször

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. június 8. 19:04

Pestszentlőrinc−Pestszentimre önkormányzata és a Vasvári Pál Polgári Egyesület ötödik alkalommal rendezte meg a hagyományőrző Vasvári-napot június első szombatján.

1596014772

A kalotaszegi Körösfő alpolgármestere, a Rákóczi Kultúregylet elnöke, Péntek László − Vasvári Pál szellemiségének ápolójaként − néhány évvel ezelőtt úgy gondolta, hogy Budapesten is méltó emléket kellene állítani az 1848–49-es hősnek. A kerület polgármestere, Ughy Attila segítségével Vasvári Pál halálának 160. évfordulójára a pestszentimrei református templom kertjében helyeztek el egy kopjafát, majd 2012 óta minden év júniusában megrendezik a Vasvári-napot, amelynek fontos eleme a toborzófesztivál.

Az idei rendezvényen Ughy Attila és Péntek László mondott ünnepi beszédet, majd a Honvédelmi Minisztérium, a körösfői és a XVIII. kerületi önkormányzat, a Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat, a Vasvári Pál Polgári Egyesület, a Vasváriak Vasváriért Közéleti Egyesület és a Vasvári Pál Társaság képviselői koszorúztak.

1596014773

Ezt követően a megemlékezők−a Budapesti Helyőrségi Zenekar felvezetésével − átvonultak a Pestszentimrei Sportkastély előtti szabad területre. Itt − számos más program mellett − az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár díszelgőcsoportja tartott nagy sikerű alaki bemutatót.

A rendezvényen a hagyományőrzők bemutattak egy török−magyar csatát is − emlékezve arra, hogy 450 évvel ezelőtt Zrínyi Miklós és maroknyi csapata életét feláldozva hősiesen védte a szigetvári várat Szulejmán szultán seregével szemben.

1596014773

Fotó: Városkép