Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védelmi miniszteri találkozó Pozsonyban

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2016. szeptember 27. 14:47

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter az EU védelmi minisztereinek soron következő informális találkozóján vett részt szeptember 27-én, kedden Pozsonyban. A találkozón Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, illetve Herve Ladsous ENSZ-főtitkárhelyettes is részt vett.

1596020467

A találkozó kiemelt témája volt az EU új, júniusban bemutatott Globális Stratégiájával (EUGS) kapcsolatos munka továbbvitele.

A végrehajtási tervvel kapcsolatos munka szorosan összekapcsolódik a NATO júliusi varsói csúcstalálkozójának margóján kiadott közös nyilatkozat végrehajtásával, amely a tanácskozás második munkaülésének témája volt. A nyilatkozat több olyan területet is megjelöl, ahol kulcsfontosságú az EU−NATO együttműködés erősítése, a kapcsolatok szorosabbra fűzése.

Dr. Simicskó István elmondta: „Az EU-nak hiteles katonai képességeket felmutató védelemre van szüksége, az illegális migráció forrásait jelentő térségek stabilitása és a terrorizmus elleni fellépés hatékonyabbá tétele vonatkozásában. Az EU-tól konkrét és határozott lépéseket várnak a tagállamok állampolgárai. Magyarország szorosabb védelmi együttműködést szorgalmaz az EU-n belül, amely egy közös európai hadsereg alapja lehet, erősítve ezzel a NATO-t és Európa biztonságát."

1596020467

Munkaebéd keretében a miniszterek a közös biztonság- és védelempolitikai műveletek aktuális helyzetét tekintették át, különös tekintettel a Száhel-övezetben, illetve a líbiai partoknál folyó missziókra.

A honvédelmi miniszter kétoldalú tárgyalásokat folytatott szlovén kollégájával, Andreja Katić szlovén védelmi miniszterrel. A találkozón dr. Simicskó István kifejtette, hogy Szlovénia és Magyarország azonos kihívásokkal néz szembe, így együttműködésünk szomszédos országként kiemelt jelentőségű. Emellett üdvözöljük Szlovénia azon törekvését, hogy erősítené együttműködését a Visegrádi Együttműködéssel.

1596020467

Szintén a találkozón írták alá az EU keleti partnerségi célalapjához hozzájáruló országok, köztük Magyarország képviselői a Szlovákia csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet. A „Trust Fund" célja az EU Keleti Partnersége részes államainak nagyobb mértékű bevonása a közös biztonság- és védelempolitikába.

A védelmi miniszterek informális találkozójának célja a partneri kapcsolatok megerősítése és a hatékonyabb együttműködés továbbfejlesztése volt, valamint, hogy a miniszterek politikai iránymutatást adjanak az EUGS biztonsággal és védelemmel foglalkozó részstratégiájának tartalmi elemeire vonatkozóan.

A végrehajtási terv novemberben kerülhet a külügy- és védelmi miniszterek elé.

1596020467

Fotó: Honvédelmi Minisztérium és eu2016.sk