Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a huszároknak emléket állító kiállítás

Szöveg: Mohácsi Tamás törzszászlós |  2017. szeptember 2. 17:33

Véget ért a huszároknak emléket állító kiállítás. „Az utolsó töltényig” elnevezésű tárlatot ez év márciusától kezdve látta vendégül az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi kiképzőbázisa.

1596038176

A kiállítás azoknak a hazájuk védelméért életüket áldozó, utolsó magyar huszároknak állított emléket, akik hősies harcok árán próbálták meg feltartóztatni a sokszoros túlerőben lévő orosz csapatokat a Vértesben.

1596038176

A környékbeli iskolák éltek dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokának megnyitóbeszédében elhangzott felajánlásával, és a rendhagyó történelemórák keretein belül ismerkedtek meg az utolsó huszárok küzdelmes mindennapjaival. Érkeztek diákok Téglásról, Hajdúhadházról, Debrecenből, Bocskaikertből, Hajdúböszörményből és Hajdúdorogról. De nemcsak az iskolák látogatták a tárlatot. Az ország minden pontjáról érkeztek családok, akik csak a kiállítás kedvéért utaztak le Budapestről, Ceglédről vagy éppen Püspökladányból.

1596038176

A tárlat egyik forrásául Szokolay Ferenc tartalékos huszár zászlós harctéri naplója szolgált. A kiállítás utolsó hónapjában az a megtiszteltetés érte a kiképzőbázist, hogy Szokolay zászlós két fia és azok hozzátartozói személyesen is tiszteletüket tették az alakulatnál.

1596038177

A család köszönetét fejezte ki a kiállítás szervezőjének és az alakulatnak, amiért ilyen méltó módon járultak hozzá ahhoz, hogy édesapjuk és bajtársai hőstette ne merüljön feledésbe. Szokolay Tamás elmondta: megindítónak találja azt a gondosságot és alaposságot, amellyel a tárlat megálmodója értelmet szerzett édesapja vérrel és izzadsággal megírt naplójának és megörökítette az utókornak a huszárok mindennapjait, helytállását, hősiességét.

A fél évig tartó tárlat a nagy érdeklődésre számot tartva közel ezer fő látogatót fogadott.

1596038177

Fotó: bocskaidandar.hu

Címkékkiállítás