Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Végre vége? – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. november 10. 11:39

Az első világháború harcterein 1916 végére alábbhagyott a hadműveletek intenzitása. A szemben álló felek kimerültek, s voltak olyan államok, amelyek ebben az időszakban már nemcsak a csatamezőkön, hanem a diplomácia területén is keresték a megoldást a harcok lezárására.

1596022879
Az 1916–1917-es esztendő fordulóján a háború elhúzódásával már tényként kellett számolnia a szemben álló feleknek. Nem véletlenül kereste néhány nemzet a harcok e szakaszában a kompromisszumos megoldás és a különbéke lehetőségét. Mindazonáltal még ezekben az országokban is voltak hívei a teljes győzelemig folytatandó harcnak, hiszen így át lehet hárítani a legyőzöttre az elhúzódó háború hatalmas költségeit, ráadásul a teljes diadallal a belső feszültségek is levezethetők.

A központi hatalmak részéről a német, míg az antant oldaláról a francia és az angol katonai irányítás a döntő győzelemig akarta folytatni a harcot. A három ország politikai vezetésében is inkább ez a nézet dominált.

A mielőbbi befejezést – akár kompromisszumok árán is – leginkább Oroszország és az Osztrák–Magyar Monarchia politikai vezetése óhajtotta; békekísérleteik mindenekelőtt az egyre nagyobb kimerültségből fakadtak, illetve abból a félelemből, hogy a hátországban a növekvő elégedetlenség könnyen forradalomba torkollhat.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 11-én, pénteken megjelenő számában!