Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Versenyfutás az idővel – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. október 6. 13:27

A katonát háborúban, műveleti területen a békeidőszak minőségi színvonalához lehető legközelebb álló egészségügyi ellátás illeti meg. E szigorú követelmény megvalósításának a záloga a harctéri egészségügyi biztosítás rendszere.

1595961037
Műveleti értelemben az egészségügyi biztosítás harctámogató, kiszolgáló tevékenység. Ennek keretében elsődleges szempont a katonák életének megőrzése, maradandó fizikai és mentális károsodásuk megelőzése, meghatározó mértékben hozzájárulva ezáltal az adott harctevékenység sikeréhez – a katonák egészségi állapota alapvető hadműveleti tényező.

Dr. Svéd László nyugállományú orvos altábornagy 2010-ben, a Debrecenben megtartott IX. Magyar Sürgősségi Orvostani Kongresszuson tartott előadásában hangsúlyozta: egy-egy harctevékenység eredményes végrehajtása nagymértékben függ a sérültek helyszíni ellátásának, illetve kimentésének színvonalától, gyorsaságától és szervezettségétől. A sebesültek harctérről történő gyors kiszállításának alkalmazásával az első világháborúban például a súlyos hasi sérültek halálozási aránya 60–70 százalékról 10–13 százalékra, a mellkasi sérülteké 25–30 százalékról 4–6 százalékra csökkent. A második világháborúban pedig az agy- és koponyasérültek közül minden második katona köszönhette az életét a gyors és a körülményekhez képest szakszerű orvosi segítségnek.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin október 11-én, pénteken megjelenő számában!)