Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezénylő zászlósi munkaértekezlet Medinán

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. május 22. 19:42

Idén Medinán, az MH 54. Veszprém Radarezred 2. Gerinc Radar Mérő Pont laktanyájában rendezték meg az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) három napos vezénylő zászlósi munkaértekezletét.

A rendezvényt Vörös Zoltán alezredes, az ezred parancsnokhelyettese nyitotta meg, aki a vezénylő zászlósi rendszer fontosságáról, jelentőségéről, és hasznosságáról beszélt. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez a munkakör nagy felelősséggel és kötelességgel jár.

A megnyitót követően a vezénylő zászlósok megismerhették a radarezred alegységeit, majd a nap zárásaként megtekintették a medinai laktanyát és az itt rendszerben lévő haditechnikai eszközöket.

1596013872

A második napon Négyesi Tibor főtörzszászlós, az MH ÖHP vezénylő zászlósa ismertette a parancsnokság vezetésében bekövetkezett személyi változásokat és összefoglalta első negyedév fő feladatait. Emellett szólt a külföldi képzések, tanfolyamok lehetőségeiről is

Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylő zászlósa az altisztképzés megújításáról, annak szükségességéről és lehetőségeiről beszélt. Emellett felhívta a figyelmet az Altiszti Támogató Csatorna dinamikus működtetésére, valamint az általános katonai rend, fegyelem és morál fenntartására. Hangsúlyozta „a katona központú gondolkodás" fontosságát és a vezetési rendszerben történő maradéktalan alkalmazását.

A munkaértekezlet utolsó napján a bosznia-hercegovinai EUFOR ALTEA misszió két, egymást váltó vezénylő zászlósa tartott előadást a szolgálatuk során megszerzett szakmai tapasztalataikról.

1596013872

A rendezvényt megtisztelte Huszár János vezérőrnagy, az MH ÖHP megbízott parancsnoka, aki megfogalmazta elvárásait a vezénylő zászlósi rendszerrel és annak hatékony működésével kapcsolatban. Hangsúlyozta: a vezető altisztek valós segítői kell, hogy legyenek a parancsnoki, vezetői munkának és részei a parancsnoki láncolatnak, ezzel együtt hatékony információs csatorna, közvetlenül a katonai vezetés és a végrehajtó állomány között.

Huszár vezérőrnagy emellett ismertette a katonai szervezetek előtt álló fő feladatokat, valamint hangsúlyozta az altisztképzés átszervezésének, megújításának a szükségességét, illetve a műveleti feladatok során felhalmozott tapasztalatok integrálásának fontosságát a későbbi feladatok végrehajtásában. Kiemelten szólt a megtartás és a toborzás hatékonyságának növeléséről, véleménye szerint mindkét feladatban jelentős szerepe van a vezénylő zászlósoknak.