Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világszintű megmérettetésre készülnek a katonaszakácsok

Szöveg: Kun-Orosz Adrienn |  2018. szeptember 18. 8:03

November 24-én kezdődik Luxemburgban a V&B Culinary World Cup nevű rendezvény, melyen egy nyolctagú csapat képviseli hazánkat.

Már hónapok óta folynak az előkészületek a négyévente megtartott meghívásos versenyre, melyen idén 15 csapat indul. A nemzetközi megmérettetésen 1998 óta vesz részt az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, s eddig minden alkalommal sikerült érmet szerezniük.

1599193045

A szervező, a Vatel-Club Luxembourg a beküldött jelentkezések alapján hívja meg a verseny résztvevőit. „Ez egy limitált, meghívásos verseny. Általános gasztronómia, kifinomult, modern, letisztult éttermi szint. Catering főzésről van szó. Egy levest, háromféle főételt – melyből az egyik vegetáriánus –, egy desszertet és egy salátapultot kell elkészíteni. A konyhák egy nagy pavilonban, U alakban vannak, középen van az éttermi rész. A szakácsok egy üvegfallal körülvett konyhában dolgoznak. A vendégek az ételek fotói alapján választják ki, hogy melyiket akarják enni. A zsűri azt is nézi többek között, hogy melyik menü sikeres" – mondta Gulyás Károly, a csapat szakmai vezetője.

1599193045

Az öttagú zsűri a Szakácsok Világszövetsége (World Association of Chefs Societies – WACS) által delegált személyekből áll, akik zsűri szakvizsgával rendelkeznek. Egy 100 pontos rendszer alapján bírálják a csapatokat; többek között az alapanyagok előkészítése, a munkafolyamat, a tálalás, a szakszerűség, a minőség, az étel hőfoka alapján. Mindig a maximum pontról indulnak, hibánként egyet vonnak le. Aranyérmet 91 ponttól lehet szerezni, az érmek megszerzésének esélye 10 pontonként változik.

A magyar csapat november 28-án készíti el versenymenüjét 150 főre, meghatározott keretből, öt óra alatt. Az esemény 29-én, a záró ünnepséggel ér véget.

1599193045
Fotók: Szabó Lajos zászlós és archív