Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Virágmenet

Szöveg: Révész Béla |  2014. augusztus 21. 7:29

Katonák, hagyományőrzők és katonanövendékek kísérték a Szent Koronát ábrázoló virágkocsit Debrecenben, augusztus 20-án.

1595977291

45. alkalommal rendezte meg Debrecen az év legnagyobb helyi kulturális és turisztikai programját, a város egyik védjegyévé vált virágkarneváli menetet Szent István király ünnepén.

A karneváli hét már öt nappal ezelőtt elkezdődött − augusztus 16-án az idén 60. jubileumi évét ünneplő Debreceni Helyőrségi Zenekar is koncertet adott a Nagyerdőn −, de a legnagyobb látványosság, amely miatt turisták tízezrei gyűlnek a városba, kétségtelenül a karneváli felvonulás volt. A menetet 14 virágkocsi alkotta, amelyek mellett 18 magyar társulat és számos, a világ minden tájáról érkezett művészeti együttes mutatta be ünnepi produkcióját.

1595977291

A karneváli menet állandó elemének számít a Szent Koronát ábrázoló kompozíció. Hagyománnyá vált az is, hogy a koronát szállító jármű különleges díszkíséretet kap. Idén a virágkocsit az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Debreceni Helyőrségi Zenekara, a történelmi zászlókat vivő katonák, a Bocskai István Hagyományőrző Egyesület, a Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Bocskai Angyalai Hajdúcsapat tagjai, valamint a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium növendékei kísérték.

Utóbbi intézmény az ország egyetlen honvéd középiskolájaként egy éve működik a Honvédelmi Minisztérium fenntartásában. Az intézmény igazgatója, Berkecz Gábor kérdésünkre elmondta: a tavalyi tanév legeredményesebb diákjaiból választották ki azt a tizenkettőt, akik a kocsi mellett vonultak. A növendékek komolyan vették feladatukat: az eddigi alaki foglalkozásokon tanultakat a nyáron felfrissítették, a karneváli menetre pedig külön készültek. Ez napi többórás gyakorlást jelentett, hogy a diákok fegyelmezetten és szabályosan kísérhessék a virágkocsit.

1595977291

„A Szent Korona testesíti meg mindazt, ami az elmúlt ezer évben Magyarország, a magyar történelem és egészséges nemzeti öntudat alapja. Ezért is tartjuk kimagaslóan fontosnak és nagy megtiszteltetésnek Debrecen részéről, hogy az ország egyetlen − immár nevében is honvéd – középiskolája a magyar államiság ünnepén a Szent Korona-virágkompozíciót kísérhette" – mondta az igazgató.

A virágkocsikat szerda délután és este a Nagyerdei Stadionnál, csütörtökön pedig a debreceni Kossuth téren állítják ki a szervezők.

1595977292

Fotó: Markovics Zita hadnagy