Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadgyakorlatot kezdtek Japánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 21. 8:17

Japánban augusztus 19-én, kedden hadgyakorlatot kezdtek annak demonstrálására, hogy Tokió képes megvédeni az országhoz tartozó távoli szigeteket.

Az ország középső részén, a Fuji hegy lábánál rendezett Tűzerő elnevezésű manőverben a távol eső japán szigetek elleni invázió elhárítását modellezik.

A gyakorlaton harci repülőgépek, helikopterek és rakétarendszerek mellett tüzérség, valamint 2300 katona vesz részt, és éles lőszer használatát is gyakorolják.

A japán önvédelmi erők szóvivője hangsúlyozta, hogy a vasárnapig tartó gyakorlat az új, július elseje óta érvényes védelmi irányvonalba illeszkedik, amelyben fontos szerep jut a szigetek védelmének.

A decemberben elfogadott új doktrína a kollektív önvédelem jogára hivatkozva engedélyezi a fegyveres erők bevetését bizonyos esetekben más országok védelmében is. A lépés a II. világháború óta az egyik legnagyobb változtatás az ország biztonságpolitikájában.

Az Egyesült Államok támogatta a tokiói döntést, amely alapján a japán haditengerészet támadás esetén védelmet nyújthat amerikai hadihajóknak.

Japán az úgynevezett északi szigetek ügyében területi vitában áll Oroszországgal, a Kelet-kínai-tengeren pedig Kínával huzakodik egy sor lakatlan szigetért. A tervek szerint partraszálló alakulatokat hoznak létre az amerikai tengerészgyalogság mintájára, hogy gyors választ adhassanak e szigetek inváziójára.

Amúgy Kelet-Ázsiában másutt is szorgalmasan gyakorlatoznak katonák. A Kuril-szigetlánchoz tartozó négy északi szigeten Oroszország kezdett hadgyakorlatokat a múlt héten. Hétfőn kezdődött az évenkénti kéthetes amerikai-dél-koreai gyakorlatozás 50 ezer koreai és 30 ezer amerikai katona részvételével, Kína Belső-Mongóliának nevezett térségében pedig hat ország – a házigazda mellett Orosz- és négy közép-ázsiai ország – 7000 katonája gyűlt össze keddre terrorelhárítási gyakorlatozásra.