Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiújultak a rakétatámadások Izraelben és a Gázai övezetben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 20. 21:19

Összeomlott a tűzszünet: augusztus 19-én, kedd este újrakezdődtek az izraeli légicsapások a Gázai övezet ellen és a palesztinok rakétatámadások Izrael déli és középső részei ellen, és ezzel együtt megszakadtak a tartós tűzszünetről szóló kairói tárgyalások is.

A tízes izraeli tévécsatorna híradása szerint Izrael a Gázai övezet lakatlanabb területeit lőtte, hogy ne zárják be a kaput az esetleges további tűzszüneti tárgyalások előtt. Kora este az övezettel szomszédos déli izraeli városokat, Netivotot, majd Asdódot, Askelont, Beér Sévát lőtték a gázai fegyveres csoportok, késő este pedig Tel-Avivot és környékét, mintegy harminc rakétával.

A Hamász palesztin szélsőséges szervezet bejelentette, hogy a tel-avivi Ben Gurion repülőteret is célba vették.

A Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok azzal fenyegetőzött, hogy folytatni fogja a repülőtér lövetését, és óva intette a külföldi légitársaságokat a légi kikötő használatától. A fegyveres szervezet közölte azt is, hogy rakétatámadást intézett Jeruzsálem ellen.

A Sky News Arabíja hírtelevízió tájékoztatása szerint Jeruzsálemben is megszólaltak a légvédelmi szirénák. Ezzel kapcsolatosan Miki Rozenfeld, az izraeli rendőrség szóvivője közölte: nincs tudomása arról, hogy rakéták csapódtak volna be Jeruzsálemben, feltehetően a légvédelmi rendszer megsemmisítette őket.

Izraelben ismét életbe léptek a polgári védelmi előírások, tilos tömeges, ötszáz fősnél nagyobb rendezvényeket tartani a rakéták lőtávolságában lévő településeken.

Az övezet szomszédságában fekvő kibucok lakói az utóbbi heteket az ország északi részén, általában az ottani kibucok vendéglátását élvezve töltötték, s csak az utóbbi napokban tértek vissza otthonukba. A harcok kiújulása miatt azonban ismét távozásukat fontolgatják.

Az izraeli tévé által megszólaltatott szakértők szerint Hamásznak még két-háromezer rakétája lehet, s a palesztin szélsőséges szervezet most „kifárasztó háborúba" kezdett követeléseik teljesítése érdekében, miután azoknak nem tudtak érvényt szerezni az egyiptomi közvetítéssel folytatott kairói tárgyalásokon.

A harcok kiújulása egyszersmind azt jelenti, hogy dugába dőltek a tartós tűzszünetről szóló, Egyiptom közvetítésével zajló kairói tárgyalások. Azzam al-Ahmad, a palesztin küldöttség vezetője Izraelt tette felelősség ezért. Szerinte a zsidó államnak eleve az volt a célja, hogy megszakítsa a tárgyalások, és a kedd este történtek szemléletesen bizonyítják azt, amire a palesztinok már a legelején gyanakodtak, jelesül, hogy Izrael nem vette komolyan párbeszédet.

„Izrael megszakította a kapcsolatokat, amelyek békét hoztak volna, és ez kizárólag az ő döntése volt" – mondta Ahmad. Szerinte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök semmilyen tűzszüneti megállapodást sem akar a palesztinokkal. A palesztin főtárgyaló bejelentette azt is, hogy a küldöttsége szerda hajnalban elutazik Kairóból, de ha az egyiptomi közvetítők úgy gondolják, hogy lehet folytatni a párbeszédet, készek újra tárgyalóasztalhoz ülni.

Benjámin Netanjahu szóvivője visszautasította azokat a palesztin vádakat. Mark Regev szerint a Gázából kilőtt rakéták tették lehetetlenné a kairó tárgyalások folytatását.

„A kairói folyamat mindenfajta erőszak teljes és feltétlen megszűnésére épült, de a rakéták gázai kilövésével nemcsak a tűzszünetet sértették meg egyértelműen, hanem lerombolták azt az alapot is, amelyen a tárgyalások nyugodtak" – mondta Regev.